P2P-käyttäjien määrä lähes ennätyslukemissa

Petteri Pyyny
21. joulukuuta, 2005 9:08

Huolimatta jo vuosia kestäneestä levyteollisuuden P2P-ajojahdista, vertaisverkkojen maailmanlaajuiset käyttäjäluvut ovat nousseet jälleen lähelle uutta ennätystä.
BigChampagne, yhtiö joka tuottaa levy-yhtiöiden ja median tarpeisiin tilastoja P2P-verkkojen käytöstä, kertoo uusimmassa raportissaan, että vuoden 2005 puolivälissä nähtiin P2P-verkkojen käyttäjämäärissä pieni notkahdus noin 9 miljoonaan yhtäaikaiseen käyttäjään, mutta luku alkoi nousta jo loppukesästä, saavuttaen elokuussa tämän vuoden huippulukemiksi 9,6 miljoonaa käyttäjää.
BigChampagnen luvut kertovat kuinka monta yhtäaikaista käyttäjää minä tahansa hetkenä kyseisen kuukauden aikana on P2P-verkkoja keskimäärin käyttänyt. Luvut jättävät lisäksi huomioimatta kokonaan BitTorrentia käyttävät käyttäjät, koska tarkkojen lukujen saaminen BitTorrentin käyttöasteesta on käytännössä täysin mahdotonta.
Loppuvuosi näyttää muutenkin muodostuvan hyväksi ajaksi P2P-verkoille, sillä marraskuun luku, noin 9,45 miljoonaa käyttäjää, on selkeästi alkuvuoden lukujen yläpuolella. BigChampagnen ja useiden analyytikkojen mukaan kasvu kertoo lähinnä siitä, että RIAA:n ja muiden tekijänoikeusjärjestöjen ajojahti P2P-verkkoja vastaan on ollut varsin tuloksetonta.
RIAAn toimien vaikutus on näkynyt pikemminkin siinä, että P2P-käyttäjien käyttämien verkkojen ja ohjelmien määrä kaventuu jatkuvasti, sillä syyskuussa RIAA käytti Yhdysvaltain Korkeimman oikeuden ns. Grokster -päätöstä hyväkseen ja lähetti uhkavaatimukset useille kaupallisille P2P-verkoille. Näistä verkoista WinMX ja MetaMachine ovat jo heittäneet pyyhkeen kehään, kun taas Ares Galaxy hylkäsi kaupallisen toimintamallinsa ja siirsi ohjelmistonsa täysin vapaan lähdekoodin alle.
Lähde: Slyck

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.