Levyvirasto -- musiikkia artisteilta ilman välikäsiä

Ilkka Ketola
14. joulukuuta, 2005 8:39

Suomeen on syntynyt uusi mielenkiintoinen verkkomusiikkipalvelu, joka tarjoaa musiikkia ohi normaalien jakelukanavien, Levyvirasto-niminen palvelu tarjoaa oman esittelysivunsa mukaan pienmusiikkia artisteilta, joilla ei ole levytyssopimusta ja musiikkia, joka ei muuten päädy koskaan kauppojen hyllyille. Musiikkia myydään sekä CD-, vinyyli- että MP3-muodoissa ilman DRM-suojausta.
Levyviraston valikoimasta ei löydy tunnettuja hittiartisteja, vaan palvelu toimii pienten musiikintekijöiden suorana jakelukanavana kuluttajille. Palvelu ohittaa monet perinteiseen musiikin jakelukanavaan kuuluvat vaiheet, kuten tukun ja vähittäismyynnin. Palvelun mukaan musiikin perinteiset jakelureitit ovat menettämässä merkitystään ja musiikki nousee kokoa tärkeämmäksi tekijäksi.
Levyvirasto ei myöskään ota suurta korvausta levyjen myynnistä, joten artisteille jää myydyn levyn hinnasta jopa 70%:n osuus. Palvelun tavoitteena on koota sivustolleen Suomen kansainvälisistä levy-yhtiöistä riippumattoman musiikin parhaimmisto.
Ennen ostoa kappaleista voi kuunnella minuutin mittaisen näytepätkän. Lisäksi sivustoilta löytyy esittelytekstit bändeistä sekä levyarvioita. Levyjen hinnat vaihtelevat noin neljän ja 15:n euron välillä, myyntihinnan päättää artisti itse.
Pikaisen oman testini perusteella palvelu vaikuttaa varsin mukavalta. Ulkoasu on kohtalaisen selkeä ja looginen. Levyistä löytyy arvioita ja katsellassa tiettyä levyä kertoo palvelu, mitä muita levyjä kyseisen levyn ostaneet henkilöt ovat hankkineet. Lisäksi jokaisen genren alta löytyy Top10-listaus myydyimmistä levyistä.
Parannettavaakin kuitenkin on. Levyarvioille ei ole omaa sivuaan, joten niihin on vaikea päästä käsiksi. Palvelu ei hyödynnä millään lailla käyttäjän aiempia valintoja tai kysele kiinnostusta eri musiikkityyleihin (nämä ominaisuudet helpottaisivat itseä miellyttävän musiikin löytämistä tuntemattomien esiintyjien joukosta). Lisäksi kirjautuessa hieman vaivasi, että perinteinen käyttöehtosopimus puuttui täysin.
Kokonaisuutena Levyvirasto on kuitenkin mielenkiintoinen ja lupaava palvelu. Musiikkia myydään CD-, vinyyli- ja kasettimuodoissa, lisäksi musiikin voi ostaa myös kopiosuojaamattomina MP3-tiedostoina (256 kb/s). Palvelun yhteistyökumppaneina toimivat pienlevy-yhtiöt, esimerkiksi indielevy-yhtiöt Fullsteam Records, Bad Vugum sekä New Music Community.
Lähde:
ITViikko

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.