Väkivaltapelien myyntiä rajoittavat lait nurin USA:ssa

Ilkka Ketola
7. joulukuuta, 2005 7:29

Liittovaltion tuomari on torjunut Yhdysvaltain Illinois'n osavaltiossa kaksi lakialoitetta, jotka olisivat kieltäneet väkivaltaa tai seksiä sisältävien pelien myynnin ja vuokrauksen alaikäisille. Tuomarin mukaan lait olisivat loukanneet sananvapautta.
Yhdysvalloissa on viime aikoina käyty keskustelua siitä, millainen vaikutus väkivaltaisilla peleillä on lapsiin ja nuoriin. Huolena on, että pelien vääristynyt arvomaailma ja toimintamallit heijastuvat myös nuorten käytökseen, mutta toistaiseksi yhteyttä ei ole pystytty pitävästi osoittamaan.
Laki olisi tullut voimaan ensi vuoden alusta ja olisi sakottanut kaikkia liikkeitä, jotka eivät sitä noudata. Tuomari Matthew Kennelly kuitenkin kumosi rajoitukset, vedoten siihen että lailla olisi järisyttävä vaikutus pelien luontiin ja jakeluun. Peliteollisuus on Yhdysvalloissa valtaisa 10 miljardin dollarin bisnes, joka kisaa jo menestyneiden Hollywood-elokuvien kanssa.
Tuomari Kennelly perusteli päätöstään sillä, ettei väkivaltaisten pelien ja väkivaltaisen käytöksen välistä yhteyttä ole voitu osoittaa toteen. Lisäksi hänen mukaansa seksuaalisuus oli määritelty laeissa liian epämääräisesti.
Illinois'n kuvernööri Rod Blagojevich ei ole tuomarin päätökseen tyytyväinen. Hän varoittelee, ettei taistelu ole vielä ohi.
Lähde:
News.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.