Maxellilta 300GB holografinen levy syyskuussa 2006

Petteri Pyyny
29. marraskuuta, 2005 6:34

Hitachiin tytäryhtiö Maxell ilmoitti eilen tuovansa vuoden 2006 syyskuussa myyntiin 300 gigatavun tallennuskapasiteetilla varustetun optisen tallennusmedian, holografisen levyn.
Holografiset levyt ovat nousseet kuluneen vuoden aikana pikkuhiljaa "seuraavaksi isoksi jutuksi" teknologiayhtiöiden sisäisissä muistioissa ja jo tämän vuoden helmikuussa ryhmä teknologiayhtiöitä, etunenässä Fuji, ilmoittivat muodostaneensa holografisten levyjen kehitykseen tähtäävän allianssin, jonka tavoitteena on kehittää yhden teratavun tallennuskapasiteettiin pystyvä HVD -nimellä kulkeva holografinen levy.
Huolimatta useiden yhtiöiden lehdistötiedotteista holografisten levyjen tiimoilta, ei yksikään yhtiöistä ole tuonut vielä mitään konkreettista pöytään ja näin ollen Maxellin julkistus voikin toimia lähtölaukauksena uudesta kilvasta seuraavaksi "sitä seuraavan sukupolven tallennusmediaksi". Kyynisesti voisi olettaa myös, että osa Blu-ray ja HD-DVD -tekniikkaan satsanneista yhtiöistä on pitänyt tarkoituksella matalaa profiilia vielä suuremman tallennuskapasiteetin omaavista tallennusmedioista, koska muuten Blu-ray/HD-DVD -sukupolvi saattaa jäädä täysin väliinputoajaksi, jos kuluttajat päättävätkin odottaa holografisten tuotteiden esiinmarssia. Vertailukohtana voidaan mainita, että nyt julkistettu ensimmäisen sukupolven 300 gigatavun holografinen levy on tallennuskapasiteetiltaan noin 20 kertaa suurempi kuin yksikerroksinen HD-DVD (jonka tallennuskapasiteetti on noin 15 gigatavua per kerros) ja 11 kertaa suurempi kuin Blu-ray (27 gigatavua per kerros).
Maxell on solminut yhteistyösopimuksen yhdysvaltalaisen InPhase Technologiesin kanssa, tarkoituksena myydä tuotetta aluksi yhtiöille, jotka tarvivat toiminnassaan suurta tallennuskapasiteettia helposti siirrettävässä muodossa. Noin 13cm kokoiset levyt maksavat aluksi 120 dollaria (noin 102 euroa) ja levyjä lukeva asema hulppeat 15'000 dollaria (noin 12700 euroa).
Lähde: Red Herring

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.