BitTorrent ja MPAA sopimukseen

Ilkka Ketola
24. marraskuuta, 2005 6:32

Elokuvateollisuuden etujärjestö MPAA:n toimitus- ja puheenjohtaja Dan Glickman sekä BitTorrentin luoja ja toimitusjohtaja Bram Cohen ilmoittivat eilen sopimuksesta, jossa BitTorrent lupaa poistaa tekijänoikeutta rikkovat linkit BitTorrent.com-sivustolta. Cohenin luoma BitTorrent on nopea ja luotettava tapa siirtää suurikokoisia tiedostoja nopeasti ja kaistanleveyttä säästelleen, siksi tekniikka on myös piraattien suosima.
Useat BitTorrent-sivustot ovat joutuneet lopettamaan toimintansa ratsioiden ja oikeustoimien pakottamana. Tekniikka on myös yhdistetty piratismiin niin vahvasti, että sen julistamista laittomaksikin on esitetty. BitTorrentin luoja Cohen on luonnollisesti ollut huolissaan kehityssuunnasta, joka on uhannut hänen luomustaan.
Cohen kertookin yhtiönsä olevan tyytyväinen MPAA:n kanssa solmittuun yhteistyösopimukseen. "BitTorrent on erittäin tehokas julkaisutyökalu ja hakukone, jolla sisällönluojat oikeuksienhaltijat voivat turvallisesti jakaa tuotoksiaan Internetissä", hän kertoo.
Cohen kertoo, ettei BitTorrent-yhtiö halua tukea sen kehittämän teknologian käyttöä elokuvien luvattomaan levitykseen, ja siksi solmittu sopimus on mieleinen. MPAA:n Glickman toivoo muiden Torrent-sivustojen seuraavan esimerkkiä.
"Olemme iloisia, että Bram Cohen yhtiöineen tekee kanssamme yhteistyötä BitTorrent.com-sivuston luvattomien tiedostojen vähentämiseksi", Glickman sanoo, ja jatkaa BitTorrent.comin näyttävän muille vastaaville sivustoille mallia.
Internetissä liikkuvien huhujen mukaan Hollywoodissa ollaan kiinnostuneita BitTorrent-teknologian valjastamisesta laillisen materiaalin jakoon juuri sen nopeuden ja luotettavuuden vuoksi.
Vaikka MPAA:n viime joulukuussa käynnistämä haasteaalto on saanut monet BitTorrent-sivut lopettamaan, on netissä vielä useita aktiivisia laitonta materiaalia jakavia sivustoja. Nämä sivustot tuskin lopettavat toimintaansa tai vähentävät tarjontaansa, vaikka MPAA niin toivoisikin.
Lähde:
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.