Netistä ladattava Star Wreck katsotuin suomalainen elokuva

Ilkka Ketola
23. marraskuuta, 2005 7:23

Suomalaisin harrastelijavoimin tehty Star Trek -parodiaelokuva Star Wreck: In The Pirkinning on kohonnut kaikkien aikojen katsotuimmaksi kotimaiseksi elokuvaksi. Maailmallakin kiinnostusta herättänyt elokuva on ohittanut suosiollaan aiemmin ykössijaa pitäneen Tuntemattoman sotilaan.
Star Wreckin suosion taustalla on sen ilmaisuus. Elokuva on ladattavissa ilmaiseksi mm. sen kotisivuilta osoitteesta http://www.starwreck.com/ mm. BitTorrentia käytttäen sekä myös muista vertaisverkoista.
Virallista kotisivua ylläpitävä Magenta-yhtiö kertoo, että elokuva on ladattu sivuilta jo lähes kolme miljoonaa kertaa alle kahdessa kuukaudessa. Kun mukaan otetaan muut jakelukanavat, on luku varmasti vielä huomattavasti suurempi. Kakossijalle tippuneen Tuntemattoman sotilaan on nähnyt noin 2,8 miljoonaa silmäparia.
Star Wreck on toteutettu minimaalisella budjetilla, ja projektin läpivienti kesti peräti seitsemän vuotta. Tekijöiden ydinryhmä koostuu viidestä tamperelaisopiskelijasta, joita on ollut aika ajoin mukana auttamassa runsaat 300 ihmistä.
Star Wreckin on luonut ja tuottanut Samuli Torssonen sekä ohjannut Timo Vuorensola.
Elokuvan suosiota on edistänyt kansainvälisen median kiinnostus sitä kohtaan. Ainakin Reuters, AFP, Yahoo! News sekä CNN ovat levittäneet tietoisuutta tämän mielenkiintoisen produktion olemassaolosta. Elokuva on tehty suomen kielellä, mutta siinä on englanninkielinen tekstitys.
Star Wreck on noteerattu myös Internet Movie Databasessa. Elokuva on saanut arvosanaksi 7,7/10, jolla se sijoittuu yli 1000 ääntä saaneiden suomalaisten elokuvien listalla jaetulle kolmannelle sijalle yhdessä elokuvien Kauas pilvet karkaavat ja Mies vailla menneisyyttä kanssa. Edellä ovat Tuntematon sotilas (8,0/10) ja Talvisota (7,9/10).
Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Internet-elokuva saavuttaa näin suuren suosion. Samaan aikaan ammattimainen elokuvateollisuus puntaroi Internetin vaarojen ja mahdollisuuksien vaikutuksia tulevaisuuteensa. Pelkona on musiikkiteollisuuden piratismin kanssa kohtaamat ongelmat, mutta toiveena uusien jakelukanavien luonti, alentuneet kustannukset ja uudet markkinat.
Lähde:
Stara.fi

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.