Texas vie Sony BMG:n oikeuteen

Ilkka Ketola
22. marraskuuta, 2005 3:40

Texasin osavaltio on nostanut syytteen Sony BMG:tä vastaan. Texasin mukaan useat Sony BMG:n CD-levyt vaativat yhtiön mediasoittimen asentamista koneelle. Tuon soittimen mukana on kätketty osa, joka asettaa käyttäjän koneen alttiiksi haittaohjelmille, turvariskeille ja henkilötietovarkaudelle.
Sony on ilmoittanut vetävänsä kaikki kyseisen XCP-kopiosuojauksen sisältävät levyt pois myynnistä. Texasilaiset tutkijat olivat kuitenkin löytäneet vielä useita tällaisia levyjä kauppojen hyllyiltä sunnuntaina.
Texas vaatii Sonylta korvauksina 100 000 dollaria jokaisesta syytteessä nimetystä osavaltion kuluttajasuojan rikkomuksesta. Osavaltiossa on aiemmin tänä vuonna säädetty erillinen kuluttajia tietokoneen vakoiluohjelmilta suojaava säädös, jota tapauksessa sovelletaan.
Sony BMG ei maanantaina kommentoinut syytteitä, mutta sanoi työskentelevänsä yhteistyössä syyttäjän kanssa. Perjantaina yhtiö ilmoitti, että halutessaan kuluttajat voivat tilata suojaamattomat versiot ostamistaan XCP-kopiosuojatuista levyistä, samalla he saavat myös MP3-versiot kappaleista.
XCP-kopiosuojaus on yhteensä 52:lla eri CD-levyllä, jotka ovat olleet myynnissä Yhdysvalloissa. Mukana on useiden tunnettujen artistien levyjä, kuten mm. Ray Charles, Frank Sinatra, Louis Armstrong sekä Celine Dion.
Kuluttajien etujärjestö Electronic Frontier Foundation (EFF) on myös haastamassa Sonyn oikeuteen. EFF vaatii Sony BMG:ltä korvauksia XCP:n aiheuttamista vahingoista ja SunnCommilta MediaMax-ohjelmistojen vahingoista.
EFF:n mukaan XCP on erittäin sitkas poistettava, ja usein ainoa toimiva vaihtoehto onkin koneen uudelleen alustaminen. XCP:n tavoin myös jopa 24 miljoonalta CD:ltä löytyvä MediaMax asentaa tiedostoja käyttäjän koneelle, vaikkei kuluttaja edes hyväksyisi SunnCommin käyttäjäsopimuksen ehtoja. Ohjelmiston avulla yhtiö voi tarkkailla kuluttajien kuuntelutottumuksia, vaikka yhtiö on tämän useaan otteeseen kieltänyt.
Lähde:
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.