Ääniraidan vesileima HD-DVD-piraattien tappajaksi

Ilkka Ketola
5. marraskuuta, 2005 10:37

DVD:n seuraajaehdokas HD-DVD tulee käyttämään ääniraidan vesileimausta levyjen sisällön aitouden tunnistamiseen ja suojaamiseen. Jatkossa julkaistaviin elokuviin tullaan liittämään audioraitaan leima, jota soittimet osaavat etsiä ja tulkita. Uutuussuoja esiteltiin Pariisin DVD Forum -tapahtumassa.
Ääniraitaan piilotettava ja huomaamaton vesileima on tekniikkana suhteellisen uusi ja kuvaan kätkettävää vastinettaan harvinaisempi. Tekniikka perustuu äänen sekaan aaltomodulaatiolla koodattuun vesileimaukseen, joka ei vaikuta kuultavaan ääneen millään lailla. Kun vesileima lisätään elokuvaan, ei teatteriyleisö siis havaitse sitä millään lailla. Soittimet kuitenkin osaavat poimia vesileiman ja tarkistaa siitä, onko levyllä oleva elokuva nauhoitettu elokuvateatteriversiosta.
Muunnelma elokuvien vesileimausmerkinnästä otetaan käyttöön myös kuluttajalevyissä. Kun vesileima havaitaan, tarkastaa soitin levyn aitouden. Mikäli levy todetaan väärennetyksi, sammuttaa soitin itsensä.
Ääneen perustuvassa vesileimassa on riski, että esimerkiksi taustalla pyörivän elokuvan ääniraidan vesileima tulisi mukaan videokameralla kuvattavalle kotivideolle. Soittimeen laitettaessa levy ei suostuisi toistumaan, koska se tulkittaisiin elokuvan piraatiksi.
Tekniikan kehittäjät ovat kuitenkin huomioineet tämän vaaran. Siksi vesileiman pitää olla mukana pitkällä pätkällä videota, jotta se tulkittaisiin oikeaksi.
EFF:n asianajaja Fred von Lohmann on hieman huolissaan uuden leimaustekniikan käyttöönotosta. Häntä ei niinkään huoleta tekniikan implementointi sinistä laseria käyttäviin uusiin formaatteihin, vaan se, että Hollywood voi pakottaa elektroniikkavalmistajat ottamaan tekniikan käyttöön myös muissa laitteissa.
"Jotta tällainen vesileimaustekniikka toimisi käytännössä, täytyy teknologiayhtiöt pakottaa suunnittelemaan uudelleen toistolaitteet niin, että ne havaitsevat vesileimat", von Lohmann toteaa. "Vaarana on, että Hollywood pakottaa vesileiman nykyisiin DVD- ja CD-asemiin, kovalevyihin ja tietokoneisiin, jotta vesileimaus toimisi", hän jatkaa.
Lähde:
New Scientist

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.