Nokia esitteli DVB-H-puhelimen

Ilkka Ketola
2. marraskuuta, 2005 17:35

Nokia esitteli tänään ensimmäisen matkapuhelimensa, johon on integroitu sisään DVB-H-vastaanotin. Uutuuspuhelin, mallimerkinnältään N92, tuotiin julkisuuteen Mobility Conference 2005 -tapahtumassaan Barcelonassa. Vähän aikaa sitten yhtiö esitteli operaattoreille ensimmäisen kaupallisen DVB-H-lähetysten hallintaratkaisun.
Nokia kuvaa puhelintaan ensimmäiseksi laitteeksi, jossa yhdistyvät perinteisten TV-lähetysten monipuolinen tarjonta sekä langattomien päätelaitteiden liikkuvuus ja vuorovaikutteisuus. "Tuloksena on täysin uudenlainen mediamuoto, mobiilitelevisio", toteaa yhtiön Rich Media -osaston johtaja Richard Sharp "Mobiili-TV tarjoaa kuluttajille paljon uusia kiinnostavia palveluita ja samalla innovaatio- ja kasvumahdollisuuksia mobiili- ja media-aloille."
Ehkä niin, ainakin puhelimen ominaisuudet ovat vähintäänkin kohtuulliset. Laite on suunniteltu nimenomaan TV- ja videokuvan katselua varten. Mobiilitelevision käyttö on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Laitteen ohjelmaopas, ESG - Electronic Service Guide, kertoo saatavilla olevista tv-kanavista, ohjelmista ja palveluista. Matkapuhelimen muillekin ominaisuuksille on koitettu kehitellä hyödyllistä käyttöä: katsojat voivat esimerkiksi osallistua äänestyksiin ja antaa nopeasti ohjelmia koskevaa palautetta sekä etsiä Internetistä ohjelmiin liittyvää tietoa.
Laitteelle lupaillaan neljä tuntia TV:n katseluaikaa. TV-ohjelmia voi nauhoittaa ja niistä voi katsoa lyhyitä 30 sekunnin uusintoja. Silmille kuvan välittää laitteen 16 miljoonaa väriä tunnistava QVGA-tason 2,8-tuumainen näyttö.
Mobiililaitteiden kömpelöiden Internet-ominaisuuksien pahimpia kompastuskiviäkin on koetettu kiertää. N92 tukee Nokian uutta Internet-selainta, jonka Mini Map -toiminto osoittaa käyttäjälle hänen sijaintinsa verkkosivuilla näyttämällä kokonaisuudesta miniatyyrikuvan laitteen näytöllä. Koko sivun kattavan näkymän sanotaan tekevän sivun eri osien välillä navigoimisesta helpompaa.
DVB-H-lähetyksiä odotellessa puhelinta voi hyödyntää vaikkapa MP3-soittimena. N92 tukee jopa 2 gigatavun suuruista muistikorttia, jolle mahtuu noin 1500 musiikkikappaletta. Musiikin kuuntelu onnistuu joko laitteen sisäänrakennetuilla stereokaiuttimilla tai stereokuulokkeilla. Laitteessa on myös radio.
Muiden Nseries-tuotteiden tapaan Nokia N92 -laitteessa on myös tulostuslaatuisia kuvia ottava kahden megapikselin kamera sekä sähköpostiliitteiden tuki. Vaihtoehtoisia yhteysteitä on myös useita, laiteessa on Wi-Fi, infrapuna, Bluetooth sekä mahdollisuus tietokoneyhteyteen USB:n (2.0) kautta.
Laitetta voi odotella kauppoihin vuoden 2006 puolivälissä sellaisissa Euroopan, Afrikan ja Aasian maissa, joissa on tarjolla DVB-H palveluita. Laitteen arvioitu veroton myyntihinta on noin 600 euroa.
Noki esiteli vasta operaattoreille ensimmäisen kaupallisen DVB-H-lähetysten hallintaratkaisun, joka kantaa nimeä Nokia Mobile Broadcast Solution (MBS) 3.0. MBS tukee livetelevisio- ja radiolähetysten sekä videoleikkeiden lähetystä DVB-H-pohjaisissa verkoissa.
MBS:ään on sisällytetty tekniikat lähetettävän sisällön suojaamiseen ja katseluoikeuksien ostamiseen käyttäjäpäässä. Käytetty radiorajapinta perustuu avoimiin Nokian kehittämiin määrityksiin. Rajapinta määrittelee, miten päätelaite kytkeytyy DVB-H-verkkoon ja lähetyspalveluja tarjoaviin palvelimiin. Operaattorit voivat ottaa MBS:n käyttöönsä ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.
Lähteet:
Nokia (lehdistötiedote)
Prosessori

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.