DualDisc saapui Suomeen

Ilkka Ketola
28. lokakuuta, 2005 20:39

Musiikkiteollisuus on jo vuosia koittanut keksiä keinoja piristää hiipuvaa CD-levyjen myyntiä. Yksi innovaatio on ollut yhdistää CD- ja DVD-formaatin levyt saman kiekon eri puolille. Nyt tämä DualDisc-nimeä kantava innovaatio on rantautunut myös Suomeen.
Toisin kuin Anssi on aiemmin laulellut, ei kaikki säily ennallaan, vaan levy-yhtiöt joutuvat jatkuvasti kehittelemään uusia jippoja pönkittämään kuihtuvaa CD-myyntiä. Sävel onkin siis ollut "CD hei, sun täytyy muuttuu, sun sisällöltäs imu puuttuu."
Ensimmäinen suomalainen DualDisc-levy tulee olemaan Anssi Kelan uusi "Rakkaus On Murhaa" -pitkäsoitto. Levyn toisella puolella on Anssin uudet biisit normaalissa CD-muodossa, kun toiselta puolelta löytyy normaalissa DVD-soittimessa pyörivä levy, jossa on faneja viihdyttävää extra-materiaalia.
Tarkemmin DVD-puolelta löytyy esimerkiksi artistiin ja albumiin liittyvää kuvamateriaalia, videoita, livetaltiointeja ja haastatteluja. Mukana on myös albumin kappaleet parannetulla 5.1 surround -tason äänenlaadulla.
Levyn idea on, että kuluttajille saadaan tarjottua monipuolisempaa sisältöä kuin pelkällä musiikkilevyllä, kuitenkin säilyttäen pakkauskoon kompaktina ja, mikä tärkeintä, tutuissa ja hyväksytyissä formaateissa. Kuluttajan ei tarvitse ostaa uusia laitteita DualDisc-levyjen soittamiseen, vaan ne toimivat jo lähes joka kodista löytyvissä tutuissa soittimissa.
Levy-yhtiön ja artistin kannalta etuna on se, että DualDisc-formaatin levyt ovat suhteellisen edullisia valmistaa. Lisäksi taka-ajatuksena on, että vaikka normaalit audioraidat leviävätkin nopeasti ympäri vertaisverkkojen, ei DVD-levyn laajaa sisältöä kuitenkaan pysty levittämään aivan yhtä helposti. Tämän toivotaan houkuttavan ihmisiä ostamaan levyn, jotta he pääsevät nauttimaan koko sen laajasta sisällöstä.
Kelan levy-yhtiö Sony BMG esitteli DualDiscin Yhdysvaltain markkinoille tämän vuoden helmikuun alkupuolella. Siellä levyjä on myyty yli 2,2 miljoonaa kappaletta. Levyn ostaneet ovat olleet ilmeisen tyytyväisiä tuotteisiinsa, sillä kahdessa markkinatutkimuksessa yli 90 prosenttia ostajista oli tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä formaattiin ja valmiita suosittelemaan sitä muille.
Kelan uutuus on saatavana myös normaalina CD-levynä. Jatkossa Sony BMG suunnittelee julkaisevansa useampia levyjä DualDisc-formaatissa perinteisen CD-kiekon ohella.
Lähde:
Digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.