Ruotsin P2P-oikeudenkäynnissä päädyttiin sakkotuomioon

Ilkka Ketola
26. lokakuuta, 2005 7:46

Länsinaapurimme Ruotsin ensimmäinen P2P-piratismia käsitellyt oikeudenkäynti on saatu päätökseen. Oikeus totesi elokuvaa verkossa levittäneen miehen syylliseksi tekijänoikeusrikkomuksesta.
Tuomittu oli 28-vuotias Andreas Bawer, jolle määrättiin 16 000 kruunun (1 684 euron) sakot. Hänen asianajajansa mukaan sakko on liian suuri yhden elokuvan jakamisesta, ja päätöksestä tullaan mahdollisesti valittamaan. Tuomittu ei ole vielä päättänyt, hakeeko hän tuomioon muutosta.
Tuomittu oli alunperin myöntänyt poliisikuulusteluissa jakaneensa Hip Hip Hora nimistä elokuvaa DC++-verkossa. Oikeudessa hän kuitenkin muutti lausuntoaan ja sanoi asiassa syntyneen väärinkäsityksen.
Oikeus ei kuitenkaan uskonut miehen tarinaa, vaan piti sitä huijausyrityksenä. Tuomarit eivät myöskään pitäneet uskottavana puolustuksen asianajajan esitystä siitä, että todistusaineistoa oli ehkä manipuloitu.
Tuomarit painottivat päätöksessään, että laiton tiedostonjako voi vaikuttaa valtaisasti elokuvateollisuuteen, ja siksi rikoksen käsittely pitää ottaa vakavasti. Tässä tapauksessa vankilatuomiota ei kuitenkaan katsottu tarpeelliseksi, kun käsittelyssä oli vain yhden elokuvan jakaminen. Tuntuvan sakon määrääminen katsottiin riittäväksi.
Tapauksen tuomiota on odetettu Ruotsissa kovasti, sillä ratkaisulla on vaikutusta vastaavien tapausten käsittelyyn jatkossa. Jos epäillystä rikoksesta on luvassa vain sakkotuomio, ei Ruotsin poliisi voi vaatia palveluntarjoajaa luovuttamaan epäillyn tietoja. Tämä taas tarkoittaa sitä, ettei tutkinnan kannalta oleellisia kotietsintöjä enää voitaisi tehdä.
Tapauksen syyttäjä Chatrine Rudström ei vielä tämän yhden tapauksen perusteella halua arvailla, mikä tulee muotoutumaan käytännön toimitavaksi jatkossa. Hän haluaa ensin odottaa ja katsoa, millaisiin tuomiohin muissa vastaavissa tapauksissa päädytään.
Seuraavaa vastaava käsittelyä ei tarvitse odottaa pitkään. Ilmeisesti jo tänään käsitellään toista tapausta Solentunan alueen tuomioistuimessa.
Lähteet:
The Local
IT-Viikko

Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.