BitTorrentin käyttäjä tuomittu Internet-piratismista

Ilkka Ketola
25. lokakuuta, 2005 22:17

Hongkongilainen mies on tuomittu ensimmäisenä koskaan tekijänoikeusrikkomuksesta, jonka perustana on ollut elokuvien jakaminen BitTorrent-vertaisverkossa. Tuomittu on Chan Nai-ming, joka levitti verkkoon ainakin kolmea Hollywood-elokuvaa.
Tuomitun jakamat elokuvat olivat Daredevil, Punainen planeetta sekä Miss Kovis. Tuomittu on tällä hetkellä vapaana takuita vastaan, ja joutuu tuomiokuulusteluun marraskuun seitsemäntenä päivänä, jolloin lopullinen tuomio luetaan. Hong Kongin hallitus iloitsee tapauksesta ja kertoo, että kyseessä on ensimmäinen onnistunut toiminta laitonta P2P-piratismia vastaan.
"Tämä tuomio on tärkeä", kertoi Hong Kongin kauppasihteeri John Tsang. Maan tulliviranomaisten mukaan piratismi putosi jopa 80%:illa Chanin pidätyksen jälkeen. Pahimmillaan Chan voi saada rikoksistaan neljä vuotta vankeutta ja sakot.
BitTorrent on erittäin nopea ja tehokas tekniikka suurten tiedostojen, kuten elokuvien, jakamiseen. Siksi BitTorrent-ohjelman toiminnan kannalta tärkeät Tracker-sivustot ovatkin viime aikoina olleet useasti viranomaisten sulkemislistan kärjessä ja käyttäjille on sadellut haasteita oikeuteen.
Lähde:
BBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.