Warner tukemaan Blu-rayta

Ilkka Ketola
23. lokakuuta, 2005 22:46

Jo toinen suuri elokuvastudio on päätynyt julkaisemaan elokuvia molemmille DVD:n seuraajan tittelistä kisaaville formaateille, kun Warner Brothers ilmoitti liittyvänsä myös Blu-rayn tukijaksi. Aiemmin Warner tuki ainoastaan HD-DVD-formaattia, mutta jatkossa yhtiö julkaisee materiaaliaan molemmissa formaateissa.
Aiemmin Paramount ilmoitti ensimmäisenä HD-DVD:tä tukevista studioista parantavansa kuluttajan asemaa tukemalla molempia levytyyppejä. Nyt Blu-rayta tukevat kaikki suuret elokuvastudiot NBC Universalia lukuunottamatta. Blu-ray-leirin yhtiöistä ei sen sijaan ole vielä yksikään yhtiö ilmoittanut siirtyvänsä tukemaan myös HD-DVD:tä.
Blu-ray on saanut kritiikkiä siitä, että formaatti rajoittaa liiaksi kuluttajan mahdollisuuksia, ja Bill Gates sanoikin Blu-rayn olevan liiaksi studioiden etuja silmälläpitäen muotoiltu. Myös Blu-rayta tukeva Hewlett-Packard vaati järjestelmään parannuksia, joilla sen kuluttajaystävällisyyttä saataisiin kohennettua.
Jos tilannetta arvioisi itselleen uutta soitinta nyt hankkivan kuluttajan kannalta, pitäisi Blu-Rayn eduksi laskea tekninen paremmuus sekä laajempi tuki eri yhtiöiltä -- useampien studioiden tuki tarkoittaa myös laajempaa elokuvavalikoimaa. HD-DVD:n plussasarakkeesta taas löytyy ilmeisesti ainakin kuluttajaystävisyys. Valintaa ei kuitenkin joudu tekemään ihan lähiaikoina, joten tilanne voi muuttua vielä suuntaan jos toiseen.
Blu-rayta tukevat Disney sekä Twenieth Century Fox kuitenkin iloitsevat leirinsä uudesta vahvistuksesta, ja toivovat yhä että voittoja sekä käyttäjien hermoja syövältä formaattisodalta vältyttäisiin. Samaa tuumii myös Buena Vista Home Entertainmentin puheenjohtaja Bob Chapek, joka toivoo viime aikaisten Blu-ray-leirin vahvistusten kallistavan vaakakuppia riittävästi Blu-rayn suuntaan.
Formaattisodalta välttyminen olisi edullista elokuvastudioille, joille kotivideomarkkinat ovat suurin tulonlähde. DVD-levyjen myynti alkaa pikkuhiljaa olla hiipumassa, joten siirtyminen teräväpiirtoelokuviin on studioiden toiveessa. Kahden rinnakaisen levytyypin pitäminen lisää kuitenkin kuluttajan epävarmuutta, ja sitä kautta hidastaa levyjen yleistymistä, sekä levyjen valmistuskuluja.
Lähde:
Mercury News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.