Hollywood tahtoo osansa video-iPodin voitoista

Ilkka Ketola
18. lokakuuta, 2005 18:49

Apple julkaisi uuden videoita toistavan iPod-soittimensa muutamia päiviä sitten, ja nyt on odetusti vuorossa vääntö kakunjaosta. Viisi eri järjestöä, jotka tahoiltaan edustavat näyttelijöitä, käsikirjoittajia sekä ohjaajia ovat lyöttäytyneet yhteen ja haluavat aloittaa keskustelut siitä, miten iTunes-verkkokauppojen kautta myytyjen TV-ohjelmien voitot jaetaan.
Se, että etujärjestöt huolehtivat, että niiden jäsenet saavat oman osuutensa, on ymmärrettävää. Se, että järjestöt ovat näin yksimielisesti ajamassa asiaansa, on sen sijaan harvinaista. Samat järjestöt ovat usein kinunneet keskenään mm. siitä, miten DVD-myynneistä saadut tulot tulisi jakaa.
Järjestöjen tekivät vaatimuksensa hyvin selkeiksi lausunnossaan. "Jäsentemme työnantajat eivät ole vielä ottaneet yhteyttä, mutta odotamme dialogia, jolla varmistetaan että jäsenemme saavat asiallisen korvauksen heidän työnsä hyödyntämisestä tähän käyttöön", järjestöjen lausunnossa todettiin viitaten iTunesin kautta myytäviin videoihin.
TV-yhtiö ABC on ensimmäisenä solminut Applen kanssa sopimuksen, joka sallii Applen tarjota joitain TV-sarjoja levitykseen iTunesin kautta. Sopimuksen mukaan sarjojen jaksot voi laittaa myyntiin päivää niiden alkuperäisen lähetyksen jälkeen. Muiden TV-yhtiöiden uskotaan pian tekevän vastaavia sopimuksia omppufirman kanssa.
Etujärjestöt eivät vielä ole ottaneet yhteyttä ABC:hen. Yhtiön on jo kuitenkin julkaissut tiedotteen, jossa se ilmoittaa olevansa luonnollisesti valmis keskusteluihin järjestöjen kanssa. Onhan kyseessä liiketoiminta, joka koskettaa järjestöjen jäsenistöjä.
Molemmat osapuolet vaikuttavat olevan menossa avoimin mielin neuvottelupöytään laatimaan pelisääntöjä tämän uuden jakelukanavan osalta. "Olen innoissani siitä, että voin katsoa ohjelmia kämmenenkokoisella laitteella, mutta haluan myös varmistaa, että meille maksetaan asiaan kuuluva korvaus", puntaroi tilannetta käsikirjoittajien Yhdysvaltojen länsirannikon etujärjestön puheenjohtaja Patric Verrone.
Nähtäväksi tietysti jää, päättyvätkö neuvottelut yhtä sopuisissa merkeissä kuin niihin ollaan lähdössä.
Lähde:
Yahoo

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.