Presidentti vahvisti uuden tekijänoikeuslain

Ilkka Ketola
14. lokakuuta, 2005 12:20

Presidentti Tarja Halonen on vahvistanut tänään kiistellyn tekijänoikeuslain uudistuksen. "Lex Karpela" -nimen saanut laki tuli presidentin esittelyyn odotettua nopeammin, ja siksi lakia vastustaneiden keräämä kansalaisadressi jäi toimittamatta.
Presidentin esittely oli nopeasti ohi; käsittely alkoi kello 11 ja kesti vain noin kymmenisen minuuttia. Presidentti Halonen ilmoitti jo eilen, että luottaa eduskunnan ja sen perustuslakivaliokunnan kykyyn ja osaamiseen arvioida lain vaikutukset sekä oikeellisuus, ja että hän tulee siis lain hyväksymään.
Opetusministeriö julkaisi eilen aikataulun, jonka mukaan lakiuudistus tulee voimaan pääosin ensi vuoden alussa. Sen sijaan hyvitysmaksun ja radio- ja TV-toiminnan sopimuksien osalta laki astuu voimaan vasta vuoden 2007 alussa.
Lain esittellyt ja sitä valmistellut opetusministeriön tekijänoikeusryhmän johtaja Jukka Liedes perustelee lain esittelyn nopeuttamista sillä, että lakiesityksen käsittelyn pitkittyminen eduskunnassa mahdollisti muutamien asioiden tekemisen ennakkoon. Siksi opetusministeriö sai ensimmäisen osan lakiin liittyvistä esityksistä takaisin jo viime perjantaina ja loputkin keskiviikkona. Lisäksi Liedes kertoi, ettei opetusministeriö pääse osallistumaan seuraavaan kolmeen esittelyyn, minkä vuoksi laki haluttiin esitellä jo nyt.
Lakia vastustavaa adressia kerännyt Masinointi.org esittää blogissaan Liedeksen tulkinnasta poikkeavan näkemyksen lain käsittelyn nopeuttamisesta: "tämä haiskahtaa vahvasti siltä, että seuraavana päivänä [adressin luovuttamista varten tehdyn] audienssipyynnön jättämisen jälkeen on tullut kiire saada laki pikaisesti presidentin vahvistettavaksi, jotta asia olisi pikaisesti ohi. Todennäköisesti myös siksi, että adressin palauttaminen ennen lain vahvistamista epäonnistuisi."
Adressi jäi siis toimittamatta presidentille ennen lain hyväksyntää, kun aikataulumuutos tuli täysin yllättäen. Masinointi.org ei silti aio antautua asiassaan, vaan toimittaa kerätyn adressin suunnitellusti presidentin nähtäväksi.
Lähde:
Digitoday.fi

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.