Ruotsin P2P-oikeudenkäynnissä sekavat tunnelmat

Ilkka Ketola
13. lokakuuta, 2005 12:17

Rakkaan länsinaapurimme Ruotsin ensimmäinen oikeustapaus, jossa käsitellään tiedostojenjakoa vertaisverkoissa, on lähtenyt käyntiin hieman sekavissa merkeissä. Tiistaisen oikeudenkäynnin päättyessä tuntui kysymyksiä olevan ilmassa enemmän kuin käsittelyn alussa.
Asiaa sekoittavat vanhan tekijänoikeuslain vaikeaselkoisuus sekä tiedostojenjaon teknisyys. Lisäksi syytetyn lausunnoista ja asian tutkinnasta on ilmennyt uusia asioita.
Oikeudenkäynnissä syytettynä on 28-vuotias västeråsilainen mies, joka Ruotsin piratsiminvastaisen organisaation Antipiratbyrån mukaan jakoi elokuvaa Hip Hip Hora DC++ -verkossa. Miehen luultiin myöntäneen viime joulukuisissa poliisikuulusteluissa syyllistyneensä jakamiseen, mutta oikeudenkäynnissä mies perui mahdollisen tunnustuksensa.
Oikeudessa syytetty sanoi asiassa syntyneen väärinkäsityksen, ja että häntä syytetään tekijänoikeussuojatun materiaalin lataamisesta omalle koneelle. Suomen tapaan tämä ei ollut vielä vanhan tekijänoikeuslain aikaan (eli ennen heinäkuuta) laitonta Ruotsissakaan.
Mieheltä ei poliisin kuulusteluissa kysytty kertaakaan mitään suoraan liittyen elokuvaan, jonka lataamisesta häntä syytetään. "Minulla ei ole koskaan ollut kyseistä elokuvaa kotona, enkä ole koskaan ladannut sitä", mies sanoi.
Jutun käsittely perustuu lähes täysin APB:n keräämiin todisteisiin. Organisaatio soluttautui DC-vertaiverkko-ohjelmaa käyttäen paikalliselle hubille, löysi sieltä elokuvan Hip Hip Hora ja poimi sitten elokuvaa jakaneen henkilön IP-osoitteen talteen ja ilmoitti sen poliisille. Poliisi taas sai paikalliselta palveluntarjoajalta Bredbandsbolagetilta IP-osoitteen omistajan tiedot, ja kyseinen henkilö on syytettynä oleva mies.
Kuten sivustollamme vierailevista useat varmasti tietävätkin, ei IP-osoite kuitenkaan ole täysin luotettava tapa tunnistamiseen. Syytetyn asianajaja Torbjörn Persson käytti useita tunteja selittäessään asiaan liittyviä epävarmuuksia keski-ikänsä loppua läheneville tuomareille.
Tuomarit saivat kuulla pitkät esitelmät teknisistä termeistä ja menetelmistä kuten spoofing, kaappaus, sniffer sekä monkey-in-the-middle, joilla kaikilla voidaan käyttää hyväksi toisen Internet-yhteyttä. Lisäksi Persson toi esille suojaamattomat langattomat lähiverkot, jotka ovat nykyään jo melko yleisiä ja joiden avulla kuka tahansa pääsee käyttämään Internettiä.
Persson myös kritisoi APB:tä vasikoinnista ja yllyttämisestä sekä moitti poliisia lepsusta tutkinnasta.
Tapaus on saanut paljon mediahuomiota Ruotsissa, jossa vertaisverkoilla arvioidaan olevan noin 800 000 käyttäjää. Annettavan tuomion odotetaan toimivan ohjenuorana myöhemmin vastaavia tapauksia käsiteltäessä. Juttu voi kuitenkin kääntyä nyt päälaelleen vanhan tekijänoikeuslain epäselvyyksien vuoksi.
Omaa kieltään lain epäselvyydestä ja uraa uurtavasta luonteesta kertonee myös se, ettei syyttäjä kommentoinut millään lailla tuomiovaatimuksia. Sen sijaan hän tyytyi toteamaan, että tuomioistuin saa päättää, saako mies sakot vai ehdollista vankeutta.
Tuomio luetaan 25. lokakuuta.
Lähde:
The Local

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.