Applelta video-iPod

Petteri Pyyny
13. lokakuuta, 2005 7:50

Apple tarjosi eilen jatkoa jo yli 28 miljoonaa kappaletta myyneelle iPod-tuoteperheelleen julkistamalla ensimmäiset videotoistoa tukevat iPodit. Uusia malleja oli kaksi, molemmat tekniikaltaan hyvin samankaltaisia, mutta toisen video-iPodin tallennuskapasiteetti on 30 gigatavua ja toisen 60 gigatavua. 60 gigatavun versio on fyysisiltä mitoiltaan hieman pikkuveljeään isompi, mutta silti pienempi kuin aiemmat "isot iPodit".
Molemmissa laitteissa on 2,5 tuuman värinäyttö kuvien ja videon katseluun ja laitteisiin saa lisäksi mm. S-video -kaapelin, jonka avulla laitteisiin tallennettuja videoita voidaan katsoa myös televisiosta. Uudet iPodit toistavat ainoastaan QuickTime-formaatissa olevaa videota, mutta niille, jotka tietävät QuickTime-formaatista jotain, ongelma ei ole varsin suuri. QuickTime itsessäänhän on lähinnä ns. container-formaatti ja uusimmissa QT:n versioissa videonpakkausformaattina käytetään MPEG-4:n uusinta standardoitua muotoa eli H.264:sta ja ääni pakataan jo aiemmin iPodeista tutulla AAC-pakkauksella.
Samaan syssyyn Apple ilmoitti aloittavansa Yhdysvaltain iTunes-kaupan kautta tapahtuvan videoiden myynnin. Aluksi valikoimaan kuuluu mm. musiikkivideoita, lyhytelokuvia Pixarilta sekä joitain huippusuosittuja sarjoja Disneyn omistamalta ABC:ltä. Sarjat tulevat myyntiin päivän niiden TV-ensi-illan jälkeen ja ABC:n myynnissä olevien sarjojen valikoimiin kuuluvat mm. Täydelliset naiset ja Suomessa vasta ensi vuonna käyntiin pyörähtävä Lost. Videot maksavat kaikki $1,99 (eli noin 1,66 euroa) kappaleelta ja ovat pakattu 750kbps H.264 -pakkauksella ja käyttävät 128kbps AAC-äänenpakkausta.
Uusien iPodien hinnoiksi Yhdysvalloissa tulevat 299 dollaria (249 euroa) 30 gigan versiosta ja 399 dollaria (333 euroa) 60 gigan versiosta.
Lähde: Apple

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.