Ruotsin ensimmäinen P2P-oikeudenkäynti alkoi

Ilkka Ketola
12. lokakuuta, 2005 7:11

Ruotsissa on alkanut maan ensimmäinen tiedostonjako-oikeudenkäynti, jossa sovelletaan tosin vielä vanhaa tekijänoikeuslakia. Ruotsin piratismin vastainen organisaatio Antipiratbyrå (APB) on haastanut oikeuteen 28-vuotiaan västeråsilaisen miehen, joka jakoi verkossa ruotsalaista elokuvaa Hip Hip Hora. Tapauksesta tehtävä päätös tulee vaikuttamaan siihen, miten vastaavat tilanteet käsitellään jatkossa.
Syytetty mies myöntää ladanneensa elokuvan omalle koneelle, muttei jakaneensa sitä muille käyttäjille. Miehen asianajaja, Torbjörn Persson, ei pidä todistusaineistoa vakuuttavana ja toivoo että mies todetaan syyttömäksi. "Todisteet ovat heiveröisiä. Jos mies saa pelkät sakot, on vastaavien tapausten tutkinta jatkossa periaatteessa mahdotonta", hän toteaa.
Vastaavien tapausten tutkinta vaikeutuisi sakkotuomion tapauksessa siksi, että tällöin tiedostojenjako tulkittaisiin vähäpätöiseksi rikokseksi. Tämä taas tarkottaisi sitä, ettei poliisi olisi enää oikeutettu tekemään kotiratsioita tai vaatimaan epäiltyjen tietoja palveluntarjoajilta. Pahimmillaan mies voi saada ehdonalaisen tuomion, mikä tarkoittaisi vastaavasti laajempia valtuuksia poliiseille tapauksia tutkittaessa.
APB uskoo, että vastaavia oikeudenkäyntejä nähdään vielä lisää riippumatta tämän esimerkkitapauksen lopputulemasta. APB:n lakimies Henrik Pontén kertoo, että mies oli itseasiassa jakanut yhteensä 27:ää eri elokuvaa, mutta APB päätti ensin kokeilla, millainen tuomio yhden elokuvan jaosta luetaan. Jos tuomio ei miellytä, otetaan seuraavaan syytteeseen mukaan suurempi rypäs elokuvia.
Erään tutkimusfirman mukaan noin 800 000 ruotsalaista Internetin käyttäjää jakoi tiedostoja vuoden 2005 toisella neljänneksellä.
Lähde:
The Local

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.