Kansalaisadressi sananvapauden säilyttämiseksi

Jari Ketola
12. lokakuuta, 2005 12:36

Masinointi.org-kansanliike järjestää yleisen kansalaisadressin tasavallan presidentille eduskunnan hyväksymästä tekijänoikeuslain muutoksesta. Adressin tarkoituksena on pyytää Suomen tasavallan presidenttiä, Tarja Halosta, pyytämään korkeimmalta oikeudelta lausunnon lakiesityksen 50b §:n ristiriitaisuudesta oman kansallisen perustuslakimme ja useamman kansainvälisen sopimuksen kanssa. Vetoomus perustuu siihen huolenaiheeseen, että nykyisessä muodossaan eduskunnan äskettäin hyväksymä lakimuutos kieltäisi sananvapautta rajoittaen keskustelun tehokkaiden suojakeinojen kiertämisestä tai poistamisesta. Lakipykälän toteutuessa hallituksen esityksen tulkinnan mukaisesti, rikkoisi kyseinen laki maamme perustuslain 12 §:n, Euroopan unionin perusoikeuskirjan II luvun 11. artiklan, Euroopan Neuvoston ihmisoikeussopimuksen 10. artiklan sekä Kansalaisoikeuksia ja poliittisia sopimuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 19. artiklan turvaamaa sananvapautta.
Tämän kaltainen julkisen keskustelun kriminalisointi ei ole yhteiskunnallisin syin perusteltavissa, vaan pikemminkin päinvastoin, sillä tämä tulee mitä todenäköisemmin vaikuttamaan lainkuuliaisuuteen ja -kunnioitukseen negatiivisesti. Myöskin mahdollinen kyseenalainen hyöty tällaisesta kiellosta tulee olemaan minimaalista, sillä keskustelujen kategorinen estäminen ja valvonta ei ole järkevin keinoin toteutettavissa. Masinointi.org-kansanliike näkee tämän lakimuutoksen tärkeänä yhteiskunnallisena kysymyksenä joka ei vain kosketa tekijänoikeuksia, vaan myös sitä, onko perustuslain kanssa ristiriidassa oleva laki todellakin kohtuullinen.
Adressikampanja on käynnissä 17. lokakuuta asti, jonka jälkeen adressi luovutetaan tasavallan presidentille. Siihen asti nimiä addressilistoille keräävät vapaaehtoiset, jotka ovat auttamassa adressin toteuttamisessa. Adressiin keräämiseen osallistuminen on kaikille avointa. Adressin voi allekirjoittaa websivustollamme mainituissa paikoissa tai rupeamalla keräämään nimiä omaan listaan, jonka palauttaa erikseen annettujen ohjeiden mukaisesti.
Adressinkeruuohjeet, lomake ja muita lisätietoja on saatavilla osoitteessa http://www.masinointi.org/.
Lisätiedot ja tiedustelut:
Rasmus Anderssén
Lähde:
Masinointi.org:n lehdistötiedote

Ylläoleva teksti on, muotoiluja lukuunottamatta, Masinointi.org:n lehdistötiedote sellaisenaan. AfterDawn.com kannustaa käyttäjiään aktivoitumaan asian suhteen ja joko allekirjoittamaan julkisen nimilistan tai mieluummin auttamaan projektia ryhtymällä itse adressin kerääjäksi.

Lue myös nämä
Tägit
presidentti
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.