Schwarzenegger rajoittaa väkivaltapelien myyntiä

Ilkka Ketola
11. lokakuuta, 2005 18:06

Kalifornian kuvernööri Arnold Schwarzenegger on puoltamassa lakia, jolla on tarkoitus suojella nuoria väkivaltaisilta peleiltä. Laki, jonka on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2006 alussa, kieltäisi väkivaltaisten pelien jälleenmyymisen ja vuokraamisen alaikäisille. Lain rikkomisesta jälleenmyyjää uhkaa 1000 dollarin sakko.
Lakia on valmistellut lapsipsykologi Tem Leland Yee. Lakiesityksenä nro AB 1179 tunnettu laki kieltää tarkemmin myymästä tai vuokraamasta sellaisia pelejä, joissa ihmisolentoja vahingoitetaan tavalla, joka on erityisen katala, julma tai muuten järkyttävä alle 18 vuotiaille.
Yeen mukaan väkivaltaiset videopelit ovat nuorille oppimistyökaluja, joiden vaikutukset voivat olla dramaattisia. On kuitenkin myös niitä, jotka eivät Yeen väitteisiin usko, ja joissain testeissä on todettu etteivät väkivaltaiset pelit vaikuta lapsiin mitenkään.
Yhdysvalloissa myytävissä peleissä on yleensä viihdeohjelmistoja arvioivan lautakunnan ESRB:n ikäsuositusta osoittava tarra mukana. Arviointiasteikko jakaa kohderyhmän sen mukaan, minkä ikäisille pelaajille peli soveltuu (kaikille, teineille, kypsille, aikuisille...). Arvioinneissa kuvataan sisältöä myös termein, kuten väkivaltaa, huumeita ja voimakasta kielenkäyttöä.
Viihdeohjelmistojen valmistajien etujärjestön ESAn mielestä käytössä oleva asteikkkojärjestelmä on jo riittävä. Järjestön mielestä pelien myynnin rajoittaminen sen ikäsuositusten mukaan ei ole hyvä ajatus ja lisäksi loukkaa kuluttajan perustuslaillisia oikeuksia.
Lähde:
MacWorld

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.