Eduskunta hyväksyi tekijänoikeuslain

Ilkka Ketola
5. lokakuuta, 2005 14:25

Kuten oli odotettavissa, hyväksyi eduskunta tänään kiistellyn uuden tekijänoikeuslain. Edustaja Jyrki J.J. Kasvin hylkäävä ehdotus hävisi äänin 121 - 34. Äänestyksessä hallitusrintama pysyi yhtäläisenä -- ainoastaan SDP:n Marjaana Koskinen sekä Esa Lahtela äänestivät lakia vastaan.
Lain vastustajien määrä jäi äänestyksessä masentavan alhaiseksi. Oppositioryhmistä vain kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset äänestivät kokonaisuudessaan lakia vastaan, eli myös lakia kritisoineet kokoomuksen edustajat äänestivät lain läpimenon puolesta.
Paljon kritisoitu laki kieltää murtamasta kopiosuojattujen äänilevyjen suojausta silloinkaan kun kopioi musiikkia omaan käyttöönsä, kuten esimerkiksi MP3-soittimeen. Laki kieltää myös järjestäytyneen keskustelun suojausten murtamisesta.
Eduskunta hyväksyi samalla suuren valiokunnan lausuman, jossa toivotaan, että kuluttajien mahdollisuus ottaa muutamia kopioita omaan käyttöön mahdollistetaan "vapaaehtoisin toimin". Koska tämä lause ei ole millään lailla ketään sitova, on sen painoarvo ja merkitys käytännössä nolla.
Laki tulee vaikuttamaan varmasti myös Afterdawn.comin toimintaan. Kun vertaa laissa kiellettävien asioiden listaa sivustomme sisältöön, on yhtäläisyyksiä melkein mahdotonta olla löytämättä.
Keskustelu lain järkevyydestä ja tarpeellisuudesta kiihtyi viime viikkoina paikoin hyvinkin railakkaaksi. Kommentteja ja vastaväitteitä lenteli lähinnä lakia läpipuskeneen kulttuuriministeri Karpelan sekä vastapuolta edustaneen J. Kasvin välillä.
Tiistaina eduskunnan täysistunnossa väiteltiin siitä, onko pakko hyväksyä laki sellaisessa muodossa, joka herättää niin paljon närkästystä kuluttajissa. Kritiikkiä on sadellut myös siitä, että laki on ristiriitainen, eikä siinä oteta tarpeeksi huomioon kuluttajien oikeuksia. Myös se, ettei lain noudattamista voi käytännössä valvoa mitenkään (ja sitä itse asiassa on vaikea noudattaakin), tuntuu täysin käsittämättömältä että laki hyväksyttiin.
On surullista, etteivät kansanedustajamme reagoineet huolestuneiden kansalaisten hätähuutoon kuin pelkällä olankohautuksella. Kun yleinen mielipide tuntui olevan vahvasti lakia vastaan, ei voi kuin hämmästellä miksi se silti hyväksyttiin. Toivottavasti ei ainakaan siksi, että "jotain vain täytyi päättää".
ITviikko muuten kritisoi lakia vastustanutta kansalaisaktivismia "myöhään heränneeksi". Mielenkiintoinen kommentti -- mielestäni reagointi oli aivan oikea aikaista, ja kertoo vain kansalaisten valitsemiinsa päättäjiin kohdistuvasta luottamuksesta (joka tässä tapauksessa valitettavasti aiheettomaksi osoittautuikin). Yleensä pitäisi voida luottaa siihen, että päättäjät ottavat selvää asioista ennen mielipiteensä muodostamista -- kun tämä oletus havaittiin tässä tapauksessa vääräksi, oli kansalaisten reagointi nopeaa.
Lisää juttua aiheesta luvassa vielä myöhemmin tänään (mm. EFFIn kommentit päätöksestä).
Lähteet:
Yle
ITviikko

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.