Tekijänoikeuslaki hyväksytään keskiviikkona

Ilkka Ketola
4. lokakuuta, 2005 17:47

Eduskunta aikoo hyväksyä keskiviikkona uuden kiistellyn tekijänoikeuslain, vaikka kuluttajat ovatkin vastustaneet lakiesitystä valtaisasti. Tänään tiistaina eduskunnan täysistunnon keskustelussa kansanedustajat jatkoivat väittelyä siitä, onko Suomen pakko hyväksyä laki sellaisessa muodossa, joka herättää niin paljon arvostelua kuluttajissa.
Tällä viikolla lakiesityksestä huolissaan olevat järjestivät mielenosoituksia, joilla vielä pyrittiin vaikuttamaan päättäjien mielipiteisiin. Eilen maanantaina noin sata nuorta osoitti mieltään Oulussa, ja tiistaina lakiesitystä vastaan osoitettiin mieltä ainakin Helsingissä noin 300 nuoren voimin.

Oulun mielenosoituksen taustalla olivat keskustan, kristillisdemokraattien, vihreitten, vasemmistoliiton, kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien nuorisojärjestöt. Mielenosoituksen puuhamies, Oulun keskustanuorten puheenjohtaja Tapio Sivonen tuomitsee tekijänoikeuslain epäonnistuneeksi.
"Laki on vaikeaselkoinen. Esimerkiksi lähteen luvanvaraisuudesta voi olla hankala ottaa selvää", Sivonen kritisoi.

Sivonen yhtyy mielipiteissään moniin muihin lakia kritisoiviin, eikä usko poliisin pystyvän valvomaan lain noudattamista. "Keskeisiä ongelmakohtia ovat lain tuottajalähtöisyys, monimutkaisuus ja puutteellinen valmistelu. Laki laajentaa tuottajien oikeuksia arvaamattomasti. Kuluttajan asemaa ei ole mietitty riittävästi, vaikka se on tekijänoikeuden kohdalla poikkeuksellisen olennainen", Sivonen tähdentää.

Oulun mielenosoitukseen osallistunut oikeusoppinut Tuomas Mylly on perehtynyt uuden tekijänoikeuslain kiemuroihin ja kummastelee lakiehdotuksen rangaistuskäytäntöjä.

"Opetusministeriökään ei ole täysin selvillä mikä tekijänoikeuslaissa on rangaistavaa ja mikä ei. Lain epätäsmällisyys mahdollistaa pelotteluilmapiirin luomisen, jossa loppujen lopuksi kukaan ei tiedä mikä on sallittua", Mylly arvioi. Hänen mielestään tekijänoikeuslain remontti pitäisi aloittaa EU-säännöksistä, jotka mahdollistavat lukuisia erilaisia tulkintoja tekijän oikeuksille.

Helsingissä mielenosoittajat vaativat lain valmistelun uudelleen aloittamista. Helsingin mielenosoittajat pitivät niin ikään lakia edullisena lähinnä tuottajille, kun taas kuluttajan asemaa ei ole mietitty tarpeeksi. Helsingin mielenosoituksessa oli mukana paljon "Olen rikollinen?" -kampanjassa mukana olevia.

Myös eduskunnan täystistunnossa arvostelijoiden kritiikki kohdistui lain ristiriitaisuuksiin ja kuluttajan laiminlyömiseen. Suurimman kiistan aiheutti tulkinta oikeudesta kopioida esim. musiikkia omaan käyttöön.

Kulttuuriministeri Tanja Karpela pysyi keskusteluissa edelleen kannassaan, ettei eduskunta voi säätää lakia, joka olisi EU:n direktiivin vastainen. Karpelan mukaan direktiivi kieltää kopiointisuojausten purkamisen.

Esityksen hylkäämistä esittänyt vihreiden Jyrki Kasvi vastasi, ettei väitteen tueksi ei ole muuta kuin opetusministeriön yhden virkamiehen muistio. Kasvi oli tyytyväinen siitä, että hallitus sentään venyttää EU:n direktiivin tulkintaa teosten tuontia Euroopan talousalueen ulkopuolelta koskevassa lain kohdassa.

Kokoomuksen Jan Vapaavuori huomautti lisäksi Karpelalle, että direktiivistä on monta erilaista tulkintaa. Edellinen hallitus ja eduskunnan perustuslakivaliokunta näkivät asian toisin kuin Karpela.

Laihana lohtuna eduskunta hyväksyy lain saatteeksi lausuman, jossa toivotaan, että kuluttajien mahdollisuus ottaa muutamia kopioita omaan käyttöön mahdollistetaan "vapaaehtoisin toimin". Tämä tarkoittanee sitä, että levy-yhtiöiden toivotaan oma-aloitteisesti kehittelevän keinoja, joilla kuluttaja voi kopioida levyä omaan käyttöönsä.

Toisen käsittelyn keskustelu käytiin tiistain istunnossa loppuun. Keskiviikon täysistunnossa kansanedustajat äänestävät mietintöön liittyvistä kolmesta vastalauseesta ja yhdestä ponnesta.

Lähteet:
Yle
Kaleva
Helsingin Sanomat

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.