Helsinkiläiselle 14000 euron lasku tekijänoikeusrikkomuksista

Ilkka Ketola
3. lokakuuta, 2005 18:16

Tämä on jo hieman vanha uutinen, mutta melkoisen merkittävä Suomessa -- Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime perjantaina helsinkiläismiehen tekijänoikeusrikoksesta. Asiasta kertoi Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK), jonka mukaan mies oli kaupannut PlayStation-pelien kopioita jo vuosia ympäri maata.
ITviikon mukaan mies myi pelejä Palsta-ilmoituslehden välityksellä ja jäi kiinni TTVK:n valvonnan seurauksena. Tutkinnassa selvisi, että mies oli myynyt pelejä jo kolme vuotta, alkaen vuodesta 1999.
Mies ehti myydä pelejä noin 450 kappaletta. Sopivaksi myyntihinnaksi hän oli katsonut noin kolmanneksen pelien laillisten versioiden vastaavasta.
Kuten arvata saattaa, ei oikeustuomioistuin suhtautunut kovin suopeasti ansaintatarkoituksessa tehtyyn tekijänoikeussuojan alaisen materiaalin kopiointiin -- kun mies vielä ilmeisesti myönsi (!) myyneensä pelejä siksi, että sillä ansaitsisi rahaa.
Myynnin suuren määrän ja ansiotarkoituksen vuoksi rikosnimikkeeksi tulikin tekijänoikeusrikos. Rangaistukseksi oikeus tuomitsi sata päiväsakkoa, joten kyseisen rikoksen maksimirangaistuksesta (kaksi vuotta vankeutta) jäätiin vielä selkeästi.
Mies joutuu sakkojen lisäksi korvaamaan loukattujen oikeudenhaltijoiden hyvitys- ja korvausvaatimukset, jotka perustuvat laillisten tuotteiden hintoihin. Tähän kun vielä ynnäiltiin erinäisiä selvityskuluja sekä oikeudenkäyntikulut, jäi miehen maksettavaksi lopulta 14 000 euroa. Mies menetti myös pelien kopioimiseen käyttämänsä koneen.
Lähde:
ITviikko

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.