PlayStationille Emmy-palkinto

Ilkka Ketola
2. lokakuuta, 2005 19:48

Sonyn menestyksekäs PlayStation-pelikonsoli on saanut merkittävän tunnustuksen, joka korostaa laitteen asemaa entisestään. Yhdysvaltojen televisiotaiteiden ja -tieteiden akatemia NATAS myönsi konsolille arvostetun Emmy-palkinnon.
Teknologisten saavutusten sekä uusmedian Emmy-pokaali myönnettiin PlayStationille sen uraa uurtavan 3D-polygonipelien kehityksen vuoksi. PlayStationin palkitseminen tässä kategoriassa on hyvin ymmärrettävää ja perusteltua, sillä sekä alkuperäinen PS1 että uudempi PS2 olivat molemmat julkaisuajankohtinaan selkeästi kilpailjoiden laitteita teknisesti edellä ja asettivat siten alalle uudet standardit.
Jatkossa kilpailuasetelma konsolimarkkinoiden herruudesta kiristyy entisestään, kun kilpailijat tekevät kaikkensa saavuttaakseen Sonyn etumatkan. Yhtiöllä onkin täysi työ pitää kilpailijansa, etupäässä Microsoftin sekä Nintendon, takanaan.
Kaikki kolme valmistajaa ovat tuomassa seuraavan sukupolven konsolinsa markkinoille vuoden sisään. Pelinavaus on tulossa Microsoftilta, joka tuo uuden Xbox 360 -konsolinsa kauppoihin jo tämän vuoden joulumarkkinoille (marraskuussa).
Sony esittelee oman PS3-konsolinsa lopullisesti ensi vuonna, samoin tekee Nintendo oman Revolution-konsolin kanssa. Ennakkoon Sonyn laite vaikuttaisi jälleen olevan teknisesti ylivertainen, kun taas Nintendo on ilmoittanut panostavansa erityisesti pelattavuuteen ja pelien laatuun.
Nintendolle kuitenkin povataan selkeää pronssia, kun taistelu konsolimarkkinoiden herruudesta käydään Sonyn ja Microsoftin välillä. Teknisesti alakynteen jäävän Microsoftin laitteen etuna voi tulla olemaan pääsy markkinoille selkeästi ennen kilpailijoitaan.
Konsolijättien väännön viime erä meni Sonylle, mutta tuolloin japanilaisyhtiöllä olikin vuoden etumatka kilpailijaansa nähden. Nyt asetelma on toisinpäin, joten myös etu voi tällä kertaa olla Microsoftin.
Nähtäväksi siis jää, pääseekö myös PS3 keräämään Emmyjä, vai onko seuraavaksi Bill Gatesin Microsoftin vuoro. Tätä odotellessa voi Sony hehkuttaa ja iloita saamastaan palkinnosta.
"Kun PlayStationin kehittely oli vielä alkuvaiheissa, unelmamme oli nostaa tietokonepelien grafiikoiden laatu 2D-ympäristöistä realistisiin ja rikkaisiin 3D-ympäristöihin", muistelee Sonyn tietokoneviihdeosaston toimitusjohtaja Ken Kutaragi. Hän kertoo yhtiönsä olevan ylpeä palkinnosta, eikä ikinä olisi kuvitellut laitteen saavuttavan mitään sellaista.
Lähde:
BBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.