Microsoft ja Intel tukemaan HD-DVD:tä

Ilkka Ketola
27. syyskuuta, 2005 19:57

Ohjelmistojätti Microsoft ja piirivalmistaja Intel ovat ilmoittaneet siirtyvänsä tukemaan DVD:n mantelin perinnästä kisaavaa HD-DVD-formaattia. Yhtiöt ovat ilmoittaneet siirtonsa syyksi HD-DVD:n kilpailijaansa paremman yhteistyön tietokoneiden kanssa.
Toshiban vetämä HD-DVD-levy kilpailee tasapäisesti Sonyn luotsaaman Blu-Ray-formaatin kanssa DVD-levyn seuraajan asemasta. Molempien formaattien takaa löytyvät liittoumat ovat kehitelleet ratkaisuaan kilpaa jo kolme vuotta. Palkintona pitkästä kisasta on voittajalle luvassa miljardien arvoisten markkinoiden herruus.
HD-DVD-leirin uudet nimekkäät jäsenet päätyivät valintaansa sillä perusteella, että HD-DVD vaikuttaa mahdollistavan kuluttajille vaivattomamman tavan siirtää teräväpiirtoisia elokuvia tietokoneen kovalevylle. Myös levyn hybridiluonne, eli toimivuus myös perinteisenä DVD-levynä, sai kiitosta Inteliltä ja Microsoftilta. Lisäksi yhtiöt arvioivat HD-DVD-levyn tuotantokustannusten jäävän alhaisemmaksi, mikä näkyy edullisempina kuluttajahintoina.
Intel ja Microsoft uskovat edellä lueteltujen etujen siloittavan HD-DVD:lle tien markkinoiden valloitukseen. "Halusimme valita formaatin, jolla on markkinoiden suurin todennäköisyys päästä käyntiin", kommentoi Intelin Stephen Balogh päätöstä Reutersille.
Intelin ja Microsoftin kaltaisten megaluokan nimien saaminen omaan leiriin on luonollisesti HD-DVD-alliansille valtaisa etu. Yhtiöiden valta-aseman uskotaan tuovan HD-DVD:lle etulyöntiaseman ainakin niiden kotimarkkinoilla Yhdysvalloissa. HD-DVD:n nimekkäitä tukijoita ovat lisäksi mm. elokuvastudio Universal, General Electric, NBC Universal, Paramount Pictures.
Formaattien välisen kädenväännön lopputulos on kuitenkin kaikkea muuta kuin selvä, sillä myös kilpailevalla Blu-Ray-formaatilla on oma vahva tukijakuntansa. Sonyn lisäksi Blu-Rayta tukee mm. Samsung, Panasonicin taustayhtiö Matsushita, Walt Disney sekä Twenieth Century Fox.
Microsoftin HD-DVD-yhteistyö ei tule yllätyksenä, sillä yhtiö ilmoitti jo heinäkuussa aloittavansa kehitysyhteistyön Toshiban kanssa. Ensimmäisiä HD-DVD-soittimia saadaan kuitenkin vielä ainakin tämän vuoden lopulle asti, todennäköisesti ensi vuoden alulle.
Sony on luvannut tuoda uuden PlayStation 3 -konsolinsa markkinoille ensi keväänä, ja kyseinen laite on tarkoius varustaa Blu-Ray-asemalla.
Lähde:
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.