Vilén arvostelee Karpelan toimitapaa tekijänoikeuslain käsittelyssä

Ilkka Ketola
25. syyskuuta, 2005 18:07

Eduskunnan Suuren valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jari Vilén (kok.) pahoittelee omalla verkkosivullaan sitä, että kulttuuriministeri Karpela teki tekijänoikeuslaista itselleen arvovaltakysymyksen. Tämä esti Vilénin mukaan asian perusteellisemman lisäkäsittelyn ja saapuneiden uusien tietojen sekä mielipiteiden huomioimisen.
Vilén jakaa myös näkemyksen siitä, että opetusministeriön tapa käsitellä asiaa on ollut heikko. "Tekijänoikeuslain viime viikkojen vaiheet eduskunnassa ovat olleet valitettava osoitus opetusministeriön puutteellisesta lainvalmistelusta. Ei pitäisi olla mahdollista, että käytännössä sattumalta Suuren valiokunnan käsittelyyn saapuneen lakiesityksen sisällöstä löytyy paljon sisäisiä ristiriitaisuuksia, eriävää tulkintaa EU:n direktiivin velvoitteista sekä täysin uusia ongelmia.", Vilén toteaa.
Vilén viittaa kommentillaan viime päivinä ja viikkoina hyvin esille tulleeseen tosiasiaan, ettei edes kiistellyn tekijänoikeuslain säätäjät itse ole perillä lain vaikutuksista ja lähtökohdista. Asian korjaamiseksi Vilén toivookin Karpelan ottavan pian eri linjan asian käsittelyssä.
"Nyt hyväksytty esitys tunnustaa nämä puutteet mutta siirtää niiden ratkaisun tulevaisuuteen. Kestävintä olisikin, että ministeri Karpela ilmoittaisi mahdollisimman pian uuden lain valmistelun käynnistymisestä. Pidän myös täysin selvänä, että nyt hyväksyttävän lain kestävyys mitataan eri valitusprosessien kautta EY-tuomioistuimessa."
Eduskunnan Suuri valiokunta hyväksyi kokouksessaan perjantaina 23.9. hallituspuolueiden äänin esityksensä tekijänoikeuslaista siten, että lakiesitykseen lisätty hallituspuolueiden ponsiesitys velvoittaa lain vaikutusten seurantaan sekä tarvittaessa aloittamaan uuden lain valmistelun. Häviölle jääneen esityksen mukaan tekijänoikeuslaki olisi hyväksytty Lipposen toisen hallituksen vuoden 2002 esityksen mukaan siten, että kopiointia omaan käyttöön ei olisi kriminalisoitu.
Vilénin mukaan hävinneen esityksen keskeinen peruste oli se, että se turvaisi paremmin tasapainon tekijöiden ja kuluttajien oikeuksien kesken."Kuluttajien oikeudet olivat lainvalmistelussa selvästi jääneet huomioimatta, ja hallituksen ponsiesitys, jossa velvoitetaan yrityksiä muuttamaan kopiosuojauksiaan on suorastaan naiivi", kritisoi Vilén lain käsittelyä.
Lähde:
Jari Vilénin sivusto

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.