Suuri valiokunta hyväksyi tekijänoikeuslain kiistellyt kohdat

Ilkka Ketola
23. syyskuuta, 2005 15:51

Eduskunnan suuri valiokunta hyväksyi tänään (23.9.)kokouksessaan kiistellyn tekijänoikeuslakiesityksen äänestysten jälkeen. Valiokunnassa äänestettiin lakiehdotuksen pykälistä, jotka koskevat teknisten suojausten murtamista (50 a §) ja tietokoneohjelmien ja tietokantojen välittämistä (11 §). Näyttää siis siltä, että lakiesitys etenee muuttumattomana eduskunnan toiseen käsittelyyn.
Valiokunta puolsi teknisen suojauksen murtamista koskevaa pykälää äänin 15-10. Ennen äänestystä asiasta käytiin kiivas keskustelu, jossa valiokunnan jäsenet olivat yhtä mieltä siitä, että kyseessä on erityisen monimutkainen lakiesitys. Useissa puheenvuoroissa ihmeteltiin, että onko järkeä säätää lakia, jota kukaan ei pysty noudattamaan ja "jota saa rikkoa, kunhan ei jää kiinni".
Myös lakiehdotuksen epätasapaino tekijän ja kuluttajan oikeudet huomioon otettaessa tuli esille useissa puheenvuoroissa. Tämä ei kuitenkaan ilmeisesti riittänyt, sillä aiemmin valmisteltu ponsiesitys katsottiin riittäväksi varmuudeksi kuluttajan oikeuksia turvaamaan.
Ponsi, joka hyväksyttiin äänin 16-9, edellyttää hallitusta seuraamaan teknisiä suojauksia koskevien säännösten vaikutuksia. Hallituksen on lisäksi annettava eduskunnan sivistysvaliokunnalle asiasta selvitys vuoden 2006 loppuun mennessä. Tämän lisäksi hallituksen tulee myös edistää vapaaehtoisia toimenpiteitä yksityiseen käyttöön tapahtuvan kappaleen valmistamisen mahdollistamiseksi EU:n lainsäädännön ehtojen mukaisesti. Jos tarvittavia vapaaehtoisia toimenpiteitä ei ole toteutettu, on hallituksen ryhdyttävä toimiin lainsäädännön muuttamiseksi.
Hallitus siis on vastuussa siitä, että kuluttajan oikeuksia ei poljeta. Miten tämä käytännössä tulee onnistumaan onkin sitten aivan eri asia -- tähän asti hallituksen elimet ovat kyenneet tuottamaan lähinnä epätarkkaa ja ristiriitaista tietoa säädettävän lain tulevista lähtökohdista, toteutuksesta ja seuraamuksista. Jos tilanteen seuraaminen ja arvioiminen ei ole onnistunut hallitukselta tähänkään asti, tuntuu epätodennäköiseltä että tämän teknisen asian käytännön seurantakaan tulisi onnistumaan yhtään paremmin.
Nyt on siis syytä toimia niin, että saamme kansanedustajiemme päät kääntymään ja huomion kiinnittymään lain todellisiin ongelmakohtiin ennen toista käsittelyä. Tämä vaatii aktiivista toimintaa niin kuluttajaviranomaisilta, etujärjestöiltä kuin tavallista kansalaisilta -- meiltä kaikilta. Kunnes laki on hyväksytty kyse ei ole siitä, mitä kansanedustajamme voivat auttaa edistämään asiammme -- kyse on siitä, miten voimme auttaa edustajiamme edistämään meidän asiaamme.
Lisää luettavaa aiheesta:
Suuren valiokunnan pohdinnot kokonaisuudessaan: http://www.eduskunta.fi ja sieltä -> toimielimet -> suuri valiokunta -> mietinnöt 2005.
Jyrki J.J. Kasvin blogi
EFFI, Ville Oksasen blogi
Lähde:
Eduskunnan uutisruutu

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.