Suomalaiselle sakkoja elokuva- ja musiikkitiedostojen jakelusta

Ilkka Ketola
20. syyskuuta, 2005 19:40

Suomessa annettiin harvinaisen kova tekijänoikeusrikostuomio elokuvien ja musiikkikappaleiden laittomasta levittämisestä, kun Tuusulan käräjäoikeus langetti Internetin vertaisverkon kautta elokuvia ja musiikkia koneelleen kopioneelle miehelle 480 euron sakot. 36-vuotias mies oli myös levittänyt lataamiaan tiedostoja eteenpäin muiden käyttöön sekä polttanut kopioimiaan teoksia levyille ja jakanut niitä eteenpäin.
Yleensä samankaltaiset rikokset on katsottu astetta lievemmiksi tekijänoikeusrikkomuksiksi, sillä tuomioistuimet eivät ole nähneet teoissa ansaitsemistarkoitusta. Tuusulan tapaus kuitenkin meni läpi syyttäjän ajamana tekijänoikeusrikoksena, vaikka tuomittu ei saanutkaan laittomien kopioiden jakamisesta rahaa. Oikeus kuitenkin katsoi miehen tarkoituksen olleen kahmia arvokkaita musiikki- ja elokuvatiedostoja itselleen ilmaiseksi.
Rankemman käden tuomion syynä oli osittain myös se, että mies jakoi elokuvia netin ohella fyysisesti ja että elokuvia oli runsaasti. Tuusulan käräjäoikeuden mukaan miehen toimet aiheuttivat huomattavaa haittaa tekijänoikeuksien haltijoille.
Lähde:
Helsingin Sanomat

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.