Tekijänoikeuslain valmistellut virkamies Gramexin hallinnossa

Petteri Pyyny
16. syyskuuta, 2005 9:01

Tietokone-lehden mukaan opetusministeriön puolesta uuden tekijänoikeuslain valmistelua johtanut Jukka Liedes, istuu myös Gramexin alaisen Esekin johtokunnassa.
Gramex on yksi kansainvälisen musiikkiteollisuuden suomalaisista käsikassaroista ja valvoo äänitteiden tuottajien ja esittävien taiteilijoiden oikeuksia Suomessa.
Liedes itse ei näe omassa osallistumisessaan Gramexin alaisen yksikön toimintaan mitään eturistiriitaa hänen toimiinsa uutta tekijänoikeuslakia valmistelleessa ryhmässä. Toisaalta hän kieltäytyi kommentoimasta lehdelle sitä, ovatko uudessa laissa tekijänoikeusjärjestöjen ja kuluttajien oikeuden ristiriidassa keskenään. Gramex puolestaan kertoo, että opetusministeriöllä on aina ollut jäsen Esekin johtokunnassa ja Gramexin mukaan edustajan tehtävänä on valvoa järjestön toimintaa, sillä Esek päättää suomalaisten hyvitysmaksujen ja tekijänoikeustulojen tuloutuksesta.
Helsingin yliopiston professorin mukaan Liedes ei ole esteellinen osallistumaan Esekin toimintaan. Professori Mäenpää kuitenkin sanoo että lain mukaan virkamiehen toiminnan täytyy olla puolueetonta. "Ei kuulosta hyvältä se, että lain valmisteluun suoraan osallistuva virkamies on lain vaikutuspiirissä olevan järjestön hallinto- tai johtotehtävissä".
Lähde: Tietokone.fi

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.