Tekijänoikeuslain käsittelyyn jatkoaikaa

Jari Ketola
13. syyskuuta, 2005 21:30

Pienistä puroista kasvaa virta -- eduskunnan suuren valiokunnan työvaliokunta on lykännyt tekijänoikeuslain käsittelyä huomisesta perjantaille. Taustalla on tekijänoikeuslakia kohtaan noussut arvostelu, joka on näkynyt kansanedustajille etenkin nuorten lähettämien sähköpostiviestien muodossa.
Uusi laki kieltäisi, ainakin joidenkin tulkintojen mukaan, kopiosuojatun teoksen, kuten esimerkiksi CD-levyn siirtämisen toiseen laitteeseen, kuten esimerkiksi MP3-soittimeen. Samaten DVD-elokuvien siirtäminen kannettaviin laitteisiin, kuten PlayStation Portableen olisi kiellettyä.
Tekijänoikeuslaki joutui poikkeuksellisesti suuren valiokunnan käsittelyyn, kun eduskunnan täysistunto ei hyväksynyt lakia aivan siinä muodossa, kuin siitä mietinnön laatinut sivistysvaliokunta oli ehdottanut. Kiistanalainen kohta koski siinä vaiheessa kirkkomusiikin säveltäjien oikeutta saada tekijänoikeuskorvauksia. Sittemmin myös muita lain epäkohtia on nostettu esiin. Etenkin Jyrki J.J. Kasvi on kunnostautunut lain arvostelussa.
Muiden muassa myös te, AfterDawnin käyttäjät, olette olleet ahkeria edustajiemme lähestymisessä. Aihetta viime viikolla käsitellyt uutinen on kerännyt jo yli 450 käyttäjäkommenttia. Mikäli olet onnistunut ohittamaan aihetta käsittelevät artikkelit, löytyvät ne tästä ja tästä.
Lähde:
Kaleva.plus

Päivitys 14.9.2005 klo 12:00
EFFin blogin mukaan suuren valiokunnan puheenjohtaja Jari Vilèn (kokoomus) on päättänyt esittää lain avaamista myös muilta osin kuin pelkästään jumalanpalvelusmusiikin suhteen. Syynä hänen mukaansa päätökselle on valtava kansalaispalaute, joka on puuttunut etenkin yksityisten kansalaisten oikeuteen tehdä omistamistaan kopiosuojatuista teoksista kopioita omaan käyttöönsä.
Mediateollisuuden ja opetusministeriön kanta tähän on ollut julkisuudessa se, että "no tuleehan siitä nyt laitonta, mutta eihän sitä nyt valvota". Jos näin on, miksi ihmeessä koko lakia sitten ollaan tekemässä? Vai yritetäänkö näin vain tuudittaa kuluttajaa hyvänolon tunteeseen, että he eivät omilla mielipiteillään häiritsisi mediateollisuudelle paljon maksanutta lobbausprosessia? Eli uskooko opetusministeriö, että kertomalla kansalaisille heidän olevan käytännössä vainoharhaisia, laki saataisiin runnottua mediateollisuuden haluamassa muodossa läpi?
Suuren valiokunnan käsittely on jo voitto kansalaisaktivismille, mutta vaikka jonkinasteinen hetkellinen välivaiheen voitto ollaankin saavutettu, ei kannata tuudittautua vielä uskoon, että laki kaatuisi tai että sitä muutettaisiin järkevämpään muotoon. Sen sijaan kaikki te, jotka ette ole vielä kansanedustajille sähköpostia lähettäneet, avatkaa mailiohjelmanne ja lähettäkää hyvin argumentoitu, perusteltu sähköposti kaikille kansanedustajille kertoen siitä, mitä kaikkia kohtia laissa on pielessä. Tässä muutama:

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.