RIAA ja MPAA mukaan Internet2:n kehitykseen

Ilkka Ketola
12. syyskuuta, 2005 6:24

Yhdysvaltain levyteollisuutta edustava RIAA sekä elokuvateollisuuden etujärjestö MPAA liittyivät mukaan seuraavan sukupolven Internetin, Internet2:n kehittäjiin. Molempien liittymisen taustalla on halu kokeilla tekijänoikeussuojatun eli DRM-sisällön siirtämisen sujuvuutta ja toimivuutta huippunopeassa verkossa.
MPAA ja RIAA ilmoittavat yhteisessä tiedotteessaan suunnittelvansa yhteistyötä Internet2-yhteisön kanssa "kehitelläkseen innovatiivisia jakelutekniikoita ja DRM-teknologioita sekä tutkiakseen tehokkaiden verkkojen kehittyviä trendejä", jotta liiketoimintamallit saadaan toimimaan uudessa ympäristössä. Aiemmin tänä vuonna RIAA haastoi yli 400 Internet2:n käyttäjää oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista.
On varmasti paljon ihmisiä, joita MPAA:n ja RIAA:n sotkeutuminen Internet2:n kehitykseen epäilyttää ja huolettaa. Molemmat organisaatiot ovat haastaneet vertaisverkkojen käyttäjiä ahkerasti ja jopa summittaisen oloisesti lakitupaan, joten kauhukuvat tiukkaan kontrolloidusta ja rajoitteisesta tiedonsiirtoverkosta ovat ymmärrettäviä. Molemmat tahot kuitenkin kertovat olevansa kiinnostuneita vain uusien jakelumallien testaamisesta, ei sen kummemmasta.
"MPAA:lle yhteistyö Internet2:n kanssa on tärkeä tilaisuus, sillä etsimme uusia tapoja liittää jakelun ja sisällön suojauksen toisiinsa", kertoo MPAA:n puheenjohtaja Dan Glickman lehdistötiedotteessa.
Kokeellisessa vaiheessa oleva Internet2 toimii tällä hetkellä pääasiassa Yhdysvalloissa, ja siihen on kytkeytynyt 200 tutkimuslaitosta ja yliopistoa. Nopea verkko pystyy siirtämään dataa jopa 10 gigaa sekunnissa (Yhdysvaltojen sisällä), ja viime vuonna verkolla siirrettiin 859 gigatavua Sveitsin Geneven ja Kaliforniassa sijaitsevan Pasadenan välillä, jolloin keskinopeudeksi saatiin ennätyksellisesti 6,63 gigaa sekunnissa. Koko siirto oli hoidettu 17 minuutissa.
Lähteet:
The Register
Internet2.org (lehdistötiedote)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.