Tekijänoikeuslaki jatkoon pienin muutoksin

Ilkka Ketola
11. syyskuuta, 2005 21:20

Suomen eduskunta käsitteli perjantaina uutta tekijänoikeuslakia, joka tulee läpimennessään vaikuttamaan valtaisasti tavallisen kuluttajan asemaan. Perjantaina käsittelyssä oli lakiin ehdotetut muutokset, joista eduskunta hylkäsi kolme. Sen sijaan jumalanpalveluksissa musiikkia saa jatkossakin soittaa ilman teostokorvauksia.
Lain käsittely jatkuu joko tämän alkavan viikon lopulla tai ensi viikolla eduskunnassa. Tällöin laki voidaan enää joko hyväksyä tai hylätä. Vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi kertoo nettisivuillaan, ettei hänellä ole muuta mahdollisuutta kuin esittää koko lain hylkäämistä toisessa käsittelyssä.
Tekijänoikeuslakia on runnottu läpi lähinnä siihen vedoten, että se ehkäisee ja antaa paremmat aseet piratismia vastaan, kun esimerkiksi tekijänoikeuden alaisen materiaalin lataaminen verkosta tulee laittomaksi. Varsinaiset vaikutukset laittomaan toimintaan jäävät kuitenkin todennäköisesti vähäisiksi, sillä piratismihan on jo nyt laitonta -- piraattien toimintaa tuskin juurikaan muuttaa se, että tekijänoikeutta laajennetaan.
Muutokset ovat kuitenkin kiusallisia ja elämää hankaloittavia tavalliselle kuluttajalle, joka voikin kohta huomaamattaan olla piraatti itse. Laki nimittäin kieltää piraattitallenteiden yksityisen maahan tuonnin, kopiosuojauksen kiertoon käytetyt ohjelmat ja laitteet sekä DVD-elokuvien ja -levyjen tuonnin myyntiä varten ETA-alueen ulkopuolelta. Hyvästit voi siis heittää varmuuskopioille.
IT-viikon mukaan lakiesitystä voimakkaasti arvostelleen EFFI:n puheenjohtaja Ville Oksanenkin on sitä mieltä, että pahimmat ongelmakohdat jäivät monista aiemmista muutoksista huolimatta lakiesitykseen. Oksanen tosin myös arvelee, etteivät julkisuudessa esitetyt tiedot lain käytännön vaikutuksista ole täysin paikkaansa pitäviä.
"Mitä tulee julkisuudessa olleisiin tietoihin siitä, että kopiosuojatuilta levyiltä ei saisi enää siirtää musiikkia kovalevyllä tai MP3-soittimille, väite on todennäköisesti väärä. Yksikään tällä hetkellä markkinoilla oleva CD-levyjen suojauksessa käytetty tekniikka ei voi mitenkään täyttää direktiivin edellyttämää tehokkuus-vaatimusta, koska musiikki on aina väkisinkin suojaamattomassa muodossa levyllä (koska normaalit CD-soittimet eivät sitä muuten kykene soittamaan!)", kirjoittaa Oksanen EFFI:n blogissa.
Lähteet:
IT-Viikko
EFFI (blogi)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.