Kazaalle tappio oikeudessa

Ilkka Ketola
5. syyskuuta, 2005 20:30

Yksi nimekkäimmistä vertaisverkko-ohjelmien valmistaja, Kazaa, on hävinnyt pitkään jatkuneen oikeustaiston levyteollisuutta vastaan. Tämän seurauksena yhtiö määrättiin lisäämään laittomalta käytöltä estäviä suodattimia ohjelmiinsa. Kazaan omistajat joutuvat myös maksamaan myöhemmin määritettävän suuruisen summan vahingonkorvauksia Australian levyteollisuudelle.
Oikeuden tulkinta on, että Kazaan omistajat ja johtavat ovat tietoisesti sallineet ohjelman käytön laittomaan musiikinjakoon. Tuomioistuin siis näkee syytetyn Kazaan olevan tekijänoikeusrikkomuksen takana, vaikka varsinaisen rikkomuksen tekivätkin tiedostoja vaihtaneet käyttäjät.
Kazaan tulee nyt lisätä ohjelmiinsa suodattimet, joilla tekijänoikeussuojatun materiaalin jakaminen voidaan estää. Yhtiön tulee myös painostaa ohjelman käyttäjiä päivittämään ohjelmansa suodattimella varustettuun versioon. Itse suodattimen toteutustapa on vielä tässä vaiheessa avoin.
Kazaan omistava Sharman Networks määrättiin maksamaan 90% levy-yhtiöiden oikeuskuluista. Yhtiö on ilmoittanut valittavansa tuomiosta joiltain osin korkeimpiin tuomioistuimiin.
Vertaisverkko-ohjelmien valmistajat ovat viime aikoina olleet kovilla oikeustuvissa ympäri maailman. Yhdysvaltojen korkeinoikeus tulkitsi kesäkuussa, että Grokster ja Morpheus markkinoivat tuotteitaan laittoman materiaalin levitysvälineenä. Euroopassa Euroopan Komissio valmistelee direktiiviä, joka kriminalisoi läpimennessään epäsuoratkin tekijänoikeusrikkomukset.
Kazaan tapauksen oikeudenpäätös on luettavissa kokonaisuudessaan Australaasialaisen lakitiedon instituutin sivuilta.
Lähteet:
Sydney Morning Herald
ZDNet Australia

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.