Elokuvastudiot hyödynsivät P2P-logeja uudessa haasteaallossa

Ilkka Ketola
26. elokuuta, 2005 7:44

Hollywoodin elokuvastudiot haastoivat jälleen eilen torstaina vertaiverkkojen käyttäjiä oikeuteen. Uutta haasteissa oli se, että yhtiöt hyödynsivät haasteissaan ensi kertaa P2P-sivustojen itse käyttäjistään keräämiä tietoja jäljittäessään elokuvia jakaneita piraatteja. Tiedot ovat päätyneet elokuvastudioden käsiin aiemmin tänä vuonna ratsattujen sivustojen sulkemisten yhteydessä.
Elokuvastudioiden etujärjestö MPAA ilmoitti, että haasteita luetaan tällä kertaa yhteensä 286 kappaletta. Haastetut ovat kaikki yhdysvaltalaisia. Aiemmista MPAA:n haasteista tuttuun tapaan haasteet ovat nimettömiä ja kohdistuvat vain ip-osoitteisiin -- todelliset syylliset selviävät vasta oikeusprosessin edetessä. Suurin osa haasteista kohdistuu BitTorrent-hubien käyttäjiin.
Yksi suurimmista ja suosituimmista hubeista, LokiTorrent, joutui oikeuden päätöksestä luovuttamaan lokitiedostonsa MPAA:lle. Järjestön edustajan mukaan nostetut kanteet eivät kuitenkaan liity helmikuiseen LokiTorrent-tapaukseen.
Elokuvastudiot ja Hollywoodin lakimiehet toivovat, että haasteet pelottavat ihmisiä siinä määrin, että piraattielokuvien lataus verkosta loppuisi. MPAA:n varapuheenjohtaja John Malcom on lausunnoissaan samoilla linjoilla. "Internetin elokuvavarkaita on varoitettu: tekijänoikeutta rikkovilla ei ole ystäviä verkkoyhteisöissä", Malcom veisteli.
Elokuvastudiot aloittivat voimakkaan P2P-vastaisen kampanjan viime vuoden lopulla. Silmätikuksi joutui erityisesti tehokkaat BitTorrent-trackerit, joista useiden toiminta onkin lakannut -- osa vapaaehtoisesti, osa pakon sanelemana.
Piratismin vuoksi ikävään valoon joutuneen BitTorrent-teknologian lailliset käyttötavat ovat vaarassa unohtua kokonaan. BitTorrent soveltuu hyvin suurten tiedostokokojen siirtoon, ja siksi se on loistava väline mm. avoimen lähdekoodin ohjelmien jakoon. Tämän on huomannut myös verkkoselaimestaan tunnettu Opera, joka on integroinut BitTorrentin osaksi selaintaan.
Lähde:
ZDNet News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.