Opiskelijat hakevat yhä musiikkinsa vertaisverkoista

Ilkka Ketola
21. elokuuta, 2005 7:51

Yahoon artikkelin mukaan useat yliopistot Yhdysvalloissa tarjoavat nykyään opiskelijoilleen mahdollisuuden käyttää laillisia online-musiikkipalveluita ilmaiseksi -- ja siitäkin huolimatta enemmistö opiskelijoista kääntyy laittomien vertaisverkkojen puoleen uutta musiikkia hankkiessaan. Syyt tähän ovat tuttuja ja varsin ymmärrettäviä -- lailliset vaihtoehdot häviävät käytettävyydessään selvästi P2P-verkoille.
Yhdysvalloissa noin 50 oppilaitosta tarjoaa opiskelijoilleen ilmaiseksi Rhapsodyn, Ruckusin, Cdigixin ja Napsterin kaltaisia musiikin tilauspalveluita, joissa musiikkia saa kuunnella rajoitteita omalla koneellaan. Normaalisti tällaisten palveluiden hinnat pyörivät noin 12-20 euron välillä.
Ilmaisuudestaan huolimatta palvelut eivät onnistu aina houkuttelemaan opiskelijoita puoleensa. Useat ovat vain asentaneet tarvittavat ohjelmat koneilleen, kokeilleet niitä hetken ja sitten hylänneet ne. Syynä tähän ovat palveluiden rajoitukset -- musiikin kuuntelu on kyllä ilmaista omalla koneella, mutta mikäli musiikkia haluaa kuunnella kannettavalla soittimellaan tai polttaa CD:lle, pitää siitä maksaa normaali 99 sentin maksu per kappale. Joistakin palveluista musiikin siirtäminen esimerkiksi iPodiin ei onnistu ollenkaan.
Myös rajalliset kappalevalikoimat jättävät opiskelijoille haalean kuvan laillisten palveluiden laadusta. Siitäkin huolimatta, että vertaisverkoista voi tarttua mukaan haitallisia tiedostoja tai lakisyyte (etenkin Yhdysvalloissa), ovat ne vieläkin helpoin tapa saada käyttökelpoista, tuoretta musiikkia. Rajoittamaton käyttöoikeus ja mahdollisuus kuunnella musiikkia kannettavilla soittimilla on ymmärrettävästi liikkuville nuorille erittäin tärkeää.
Näyttää siis siltä, että lailliset palvelut eivät kykene tarjoamaan tarpeeksi kattavaa palvelua opiskelijoille - ja tuskin koskaan tulevatkaan. Opiskelijat saattavat kuitenkin käyttää palveluita uuden musiikin kuuntelemiseen, vaikka eivät maksullisia raitoja ostakaan. Palveluntarjoajille tämä taas riittää, sillä niiden tavoitteena on vain totuttaa opiskelijat palveluiden käyttäjiksi -- toiveena tietenkin on, että opiskelijat siirtyvät myöhemmin maksaviksi asiakkaiksi.
Lähde:
Yahoo

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.