Viiden lapsen YH-äiti haastaa RIAA:n

Ilkka Ketola
16. elokuuta, 2005 13:00

Levyteollisuuden etujärjestö RIAA on kantanut ahkerasti lakitupaan laittomuuksista epäiltyjä vertaisverkon käyttäjiä. Samalla kuitenkin on julkisuuteen tullut myös tapauksia, jotka ovat saaneet RIAA:n ikävään valoon. Syytetynä on ollut ihmisiä, joilla ei ole ollut mitään osuutta laittomiin toimiin. Nyt haasteen kohteeksi on joutunut yksinhuoltaja äiti, joka ainakin omasta mielestään kuuluu näiden viattomien joukkoon ja ei myöskään aio alistua RIAA:n vaatimuksiin.
Kyseinen äiti on Patricia Santangelo, viiden lapsen yksinhuoltaja, jolta RIAA on vaatinut sovitteluksi 6095 euron (7500 USD:n) korvaussummaa, jotta asiaa ei vietäisi oikeuskäsittelyyn. Santangelo kuitenkin toteaa, että maksaa mieluummin mojovat korvaukset lakimiehille kuin pulittaa kiltisti levy-yhtiöille, sillä hän ei mielestään ole tehnyt mitään laitonta.
RIAA:n mukaan Santangelon koneetta ja Internet-yhteyttä on käytetty musiikkitiedostojen laittomaan levittämiseen P2P-verkkoissa. Käytetty ohjelma, Kazaa, tosiaankin löytyy koneelta, mutta Santangelon mukaan hän ei edes tiennyt kuin vasta haasteen saatuaan mikä ohjelma on ja mitä sillä tehdään. Hänen mukaansa ohjelman on asentanut ja sitä on käyttänyt todennäköisesti naapurin lapsi.
Vaikka RIAA on haastanut jo tuhansia ihmisiä, ei yhtään tapausta ole vielä käsitelty oikeudessa asti. Kaikki tapaukset on hoidettu sovittelemalla, mikä on yleensä tarkoittanut noin 2400-4000 euron (3000-5000 USD korvaussumman suorittamista RIAA:lle. Monista olisikin mielenkiintoista nähdä, että joku viimein uskaltaisi mennä RIAA:n kanssa oikeuteen asti.
"Jos tämä kyseinen nainen on valmis oikeudenkäyntiin, olisi se todella jotain uutta", totesi EFF:n asianajaja Jason Schultz. Hänen mukaansa tappio oikeudenkäynissä on niin kohtalokas ja kallis, ettei suurin osa ihmisistä uskalla lähteä oikeuteen riskeeraamaan.
RIAA:n edustajan Jonathon Lamyn mukaan levy-yhtiöllä on vankat todisteet siitä, että Santegelon kotikonetta ja Internet-yhteyttä käytettiin laittomaan musiikin lataukseen. Santangelon asianajaja Morlan Ty Rogers taas suhtautuu hyvin skeptisesti levy-yhtiöiden uhoon ja sanoo, ettei levy-yhtiöllä ole tarpeeksi todisteita oikeudenkäyntiä varten.
"Monet haasteista on kohdistettu yksinkertaisesti liittymän haltijoita vastaan", sanoo Rogers. Hän uskoo, ettei tämä riitä syytteen läpiviemiseen. Samoin yhtiöden hampaisiin on Rogersin mukaan joutuneet hyväuskoiset vanhemmat ja isovanhemmat, jotka juuri ovat vaihtaneet vanhat LP:nsä CD-levyihin. Rogersin mielestä onkin yllättävää, ettei kukaan ole vielä hyökännyt levy-yhtiöiden heikkoja perusteita vastaan.
Rogers on esittänyt kanteen hylkäämistä sillä perusteella, ettei se esitä vaateita selkeästi. Asia on yhdysvaltalaisen tuomarin päätettävänä. Tuomari on todennut levy-yhtiöille, ettei niiden sovintokeskusella (joka käsittelee sovintoasiat) ole enää mitään osuutta tähän tapaukseen.
Lähde:
The Journal News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.