Tutkimusta P2P-liikenteen sisällöstä

Jari Ketola
11. elokuuta, 2005 9:03

Englantilainen, etenkin Peer-to-Peer -liikenteen analysointiin erikoistunut yritys CacheLogic on julkaissut tutkimuksen, jossa selvitettiin, mitä tiedostoformaatteja P2P-verkoissa käytetään.
Tutkimuksessa käytettiin hyväksi neljän P2P-verkon, BitTorrentin, eDonkeyn, FastTrackin ja Gnutellan todellista liikennettä, eikä ainoastaan arvioita liikenteen määristä ja jakautumisesta. Tietoja kerättiin 48 tunnin ajan 16-17 heinäkuuta Euroopassa, Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Pohjois-Amerikassa. Tilastot muodostettiin analysoimalla ensin käytetty P2P-protokolla, jonka jälkeen tiedoston otsikkotiedoista määritettiin tiedostotyyppi.
P2P-verkkojen liikenteestä 11,34% koostui ääni-, 61,44% video- ja loput 27,22% muista tiedostoista. Vaikka äänitiedostojen jakaminen kattaakin vain n. 11% P2P-liikenteen kokonaismäärästä, on liikenne tiedostojen lukumäärässä mitattuna huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi videotiedostoilla.


P2P-liikenteen kokonaisjakauma tiedostomuodoittain


CacheLogicin mukaan 46% liikenteestä koostuu Microsoftin videoformaateista. Todennäköisesti CacheLogic viittaa lähinnä AVI-formaattiin. AVI-tiedostot sisältävät yleensä kuitenkin kaikkea muuta kuin Microsoftin tarjoamilla menetelmillä (esim. WMV ja WMA) pakattua tietoa. Lienee turvallista veikata, että valtaosa AVI-tiedostoista sisältää XviD- tai DivX-muodossa olevaa videota ja MP3 tai AC3 ääntä.
Äänitiedostoista 65% liikkuu edelleen MP3-muodossa, mutta etenkin Aasiassa OGG-formaatti on erittäin suosittu. OGG-formaattia käytetään lähes yksinomaan BitTorrent-verkossa. Videotiedostoja liikkuu puolestaan eniten eDonkey-verkossa.
BitTorrentia käytetään yhä enemmän laillisen sisällön levittämiseen. Muun muassa useat Linux-jakelut välitetään BitTorrentin kautta. Lisäksi esimerkiksi Nasa käytti BitTorrentia World Wind -ohjelman jakelussa.
Lähde:
CacheLogic

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.