EU seuraa Grokster-esimerkkiä

Jari Ketola
8. elokuuta, 2005 9:39

Euroopan komissio valmistelee direktiiviä, joka kriminalisoisi epäsuorat tekijänoikeusrikokset EU:ssa. Direktiivin myötä myös tekijänoikeusrikoksessa avustaminen tai siihen yllyttäminen kriminalisoitaisi. Joissain tapauksissa esimerkiksi P2P-palvelun tarjoaminen ja ylläpitäminen voitaisi määritellä rikolliseksi toiminnaksi.
"Ongelmia aiheuttaa se, että joitain palveluita, kuten esimerkiksi Groksteria voidaan käyttää sekä laillisiin että laittomiin tarkoituksiin," totesi Urs Gasser, oikeustieteen professori St. Gallenin yliopistosta, Sveitsistä. "Todellinen sotku syntyy kun pitäisi määrittää mikä on laillista ja mikä on laitonta. Näin abstrakteilla käsitteillä toimiminen on hankalaa."
Monet pelkäävät että "välineen" kriminalisointi hidastaisi ja vaikeuttaisi tuotekehitystä ja innovaatiota EU-alueella. Projekteja saatettaisi keskeyttää siinä pelossa, että tekniikkaa voitaisi myöhemmässä vaiheessa hyödyntää myös piratismin tarpeisiin, jolloin kehittäjät joutuisivat kantamaan vastuun tehdyistä rikoksista.
Toinen potentiaalinen ongelmakohta muodostuisi lain soveltamisesta eri EU-maissa. Esimerkiksi EUCD-direktiiviä sovelletaan eri maissa eri tavoin.
Uusi direktiivi tulisi muuttamaan myös järjestäytyneelle rikollisuudelle piratismista tuomittavia rangaistuksia. Vankeusrangaistukset olisivat maksimissaan 4 vuotta ja sakot maksimissaan 300.000 euroa.
Lähde:
Wired

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.