Tutkimus: tiedostonjakajat innokkaita verkkomusiikin ostajia

Ilkka Ketola
28. heinäkuuta, 2005 17:38

Mikäli brittiyhtiön tutkimustuloksiin voi luottaa, on levy-yhtiöiden ehkä syytä miettiä uutta lähestymistapaa vertaisverkon käyttäjiä kohtaan. Nimittäin digitaalisen musiikin tutkimukseen erikoistuneen The Leading Question -yhtiön mukaan laittoman musiikin jakajat ovat myös ahkeria laillisten verkkomusiikkikauppojen käyttäjiä.
The Leading Questionin raportin mukaan tiedostonjakoa harrastavat käyttävät suurinpiirtein 4,5 kertaa keskiverto fania enemmän rahaa maksullisiin verkkomusiikkipalveluihin.
Samassa raportissa suositellaan myös levy-yhtiöille, että nämä pyrkisivät oikeusteitse haettujen korvausten sijaan houkuttelemaan vertaisverkkojen ystäviä laillisten palvelujen käyttäjiksi muilla keinoin.
Tutkimuksen mukaan tavallinen laitonta musiikkia lataava britti laittaa myös keskimäärin noin 8 euroa lailliseen verkkomusiikkiin. Sen sijaan muut musiikin ystävät käyttävät vain noin 1,84 euroa musiikin hankkimiseen online-palveluista.
Raportissa todetaan myös, että vertaisverkkojen voima ja suosio pitäisi pyrkiä hyödyntämään tehokkaammin rahallisesti, kertoo asiasta uutisoinut BBC.
Tutkimuksen tehneen yrityksen johtajan Paul Brindleyn mukaan tutkimus osoittaa selvästi, että piraattimusiikkia netistä hankkivat ovat arvokkaita asiakkaita. Samoin hänen mukaansa tutkimustuloksista näkee, että samat henkilöt ottavat tulevaisuudessa lailliset latauspalvelut innolla omakseen.
Niin ikään tuulesta temmattu on myytti, jonka mukaan laitonta musiikkia lataavat henkilöt rikkovat mielin määrin lakia hankkiessaan ilmaista musiikkia, Brindley sanoo. Hänen mukaansa hardcore-fanit ovat todella innostuneita laillisista palveluista, kunhan ne vain ovat tarpeeksi hyvin toteutettuja ja puoleensavetäviä.
Britannian levyteollisuutta edustava BPI otti uutiset ilolla vastaan, mutta heiluttaa kuitenkin varoittavaa sormeaan. "On rohkaisevaa, että monet laitonta tiedostojenjakoa harrastavat siirtyvät laillisiin palveluihin", BPI:n edustaja Matt Philips totesi.
Philipsin mukaan BPI:tä huolettaakin se, että kokonaissumma, jonka tiedostonjakajat käyttävät musiikinostoon, on pienentynyt. Hänen mukaansa yhteenvetona useiden tutkimuksen perusteella voi todeta, että noin kolmannes laitonta tiedostojenjakoa harjoittavista käyttää musiikkiin enemmän, kaksi kolmannesta vähemmän rahaa. Ja kahteen kolmannekseen kuuluu juuri se joukko, joka ennen käytti eniten rahaa musiikkiin.
Musiikkiteollisuuden kansainvälisen kattojärjestön IFPIn mukaan laillisten musiikkilatausten määrä on kolminkertaistunut vuoden 2005 aikana. Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana laillisista palveluistan ladattiin noin 10 miljoonaa kappaletta.
Lähde:
BBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.