Huippunopea laajakaistayhteys kaapeli-TV:n kautta 2006?

Ilkka Ketola
21. heinäkuuta, 2005 6:54

Suomalainen laajakaistavälineitä valmistava Teleste sanoo, että se voi jo ensi vuonna tarjota huippunopeita laajakaistayhteyksiä olemassa olevaa kaapeli-TV-verkkoa hyödyntäen. Yhtiön mukaan saavutettavissa on jopa 100 Mbps:n nopeus, mikä merkitsisi karkeasti 50 kertaa nopeampaa yhteyttä kuin mitä nykyisillä keskiverto laajakaistayhteyksillä saavutetaan.
Vastaaviin nopeuksiin päästään myös valokuituyhteyksillä, mutta ne ovat huomattavasti kalliimpia toteuttaa. "Koska teknologia hyödyntää jo olemassa olevaa kaapeli-TV-verkkoa, on se hyvin kustannustehokas", kommentoi Telesten toimitusjohtaja Jukka Rinnevaara aiheesta uutisoinneelle Reutersille.
Telesten oivallus on ollut sovittaa "perinteisistä" verkoista tuttu ethernet-tekniikka kaapeliverkkoon. Tätä sovellettua tekniikkaa yhtiö kutsuu termillä "virtuaalikuitu". Tuttu ethernet on kustannustehokas, edullinen ja luotettava ratkaisu, joten sen onnistunut soveltaminen kaapeliverkkoon tuo selkeitä etuja. Teleste on jo testannut teknologiaansa Alankomaissa, mutta ei ole toistaiseksi saavuttanut lupailtuja huippunopeuksia.
Yhtiöllä tuntuu olevan hyvä etumatka pahimpiin kilpailijoihinsa, joita ovat jenkkifirmoihin Scientific Atlanta ja Cisco. Teleste lupaa tuovansa 100 Mbps:n nopeudet tarjoavat laitteet markkinoille jo ensi vuoden alussa ja uskoo, että kilpailijat pystyvät samaan aikaisintaan vuoden 2007 puolen välin tietämillä.
Telesten Pekka Rissanen uskoo, että lähes sadan megan nopeudet ovat välttämättömiä muutaman vuoden kuluttua. "Tutkimuksiemme mukaan 30 megatavua sekunnissa siirtävä yhteys on ehdoton minimivaatimus tulevaisuuden kodeissa. Jo yksi TV-ohjelma voi vaatia 10-20 megatavua sekunnissa, joten 30 megan ja jopa 50 Mbps:n tarve saavutetaan nopeasti", visioi Rissanen lehdistölle viitaten selvästi kasvaviin vaatimuksiin, joita HDTV tuo mukanaan.
Rissasen mukaan kodin kytkeminen uudella tekniikalla varustettuun verkkoon maksaisi noin 50-200 euroa.
Lähde:
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.