Blu-Ray HD-DVD:tä suositumpi kuluttajien keskuudessa

Ilkka Ketola
14. heinäkuuta, 2005 14:05

Seuraavan sukupolven DVD-levyn valtikasta käydään kiivasta taistoa, jossa vahvimmat voittajaehdokkaat ovat Blu-Ray ja HD-DVD-formaatit. Näiden kahden välinen valtataistelu on kääntymässä Blu-Rayn hyväksi ainakin kuluttajien mielestä, sillä hiljattain teetetyn tutkimuksen mukaan enemmistö kuluttajista pitää Blu-Rayta parempana vaihtoehtona näistä kahdesta.
Markkinatutkimusfirma Penn, Schoen and Berland Associatesin suorittamassa tutkimuksessa kysyttiin 1200 henkilöltä heidän mielipidettään formaattisodan voittajasta. Tulos on selkeästi edullinen Blu-Raylle: 58 prosenttia kuluttajista pitää Blu-Rayta parempana vaihtoehtona, 26 prosenttia ei osaa vielä sanoa ja 16 prosenttia pitää HD-DVD:tä parempana vaihtoehtona.
Blu-Rayn suosio oli vielä ylivertaisempaa, kun tarkkailuun rajattiin vain ne kuluttajat, joita seuraavan sukupolven formaattien osto tuntui todella kiinnostavan. Näistä kuluttajista Blu-Rayhin kallistui peräti 66 prosenttia, kun taas 19 ei osannut vielä sanoa kantaansa ja 15 prosenttia olisi valinnnut HD-DVD:n.
Syitä Blu-Rayn suureen suosioon löytyi monia. Tärkeimpiä näistä ovat mahdollisuus toistaa levyjä kilpailijaansa useammissa laitteissa (kuten PC:t ja pelikonsolit), parempi taaksepäin yhteensopivuus nykyisten formaattien kanssa, suurempi levykapasiteetti ja mahdollisuus tallentaa suuria määriä teräväpiirtosisältöä medialle.
"Olemme alusta asti keskittyneet kuluttajan parhaaseen rakentamalla [formaatin] tukiverkostoa maailman parhaiden brändien joukosta", totesi GM Maureen Webber Blu-Ray-leiriin kuuluvan HP:n optisten tallennusratkaisujen osastolta. Webberin mukaan tuloksena on syntynyt eheä levyformaatti, joka laajalla yhteensopivuudellaan selkeästi vetoaa kuluttajiin.
Blu-Ray-formaatin tukijoiden organisaatio, Blu-Ray Disc Association, on ilmoittanut useiden valmistajien tuovan pian markkinoille formaattia tukevia laitteita, mm. soittimia, tallentimia ja tietokoneasemia. Näitä valmistajia ovat Sony, Hitachi, Panasonic, Sharp, Dell, Phillips, LG, Pioneer, Mitsubishi sekä Samsung. Myös Sonyn tuleva PlayStation 3 -pelikonsoli tukee Blu-Ray-levyjä.
Vaikuttaisi siltä, että muutaman kuukauden takaiset haaveet sopuratkaisusta kilpailevien formaattien välillä voidaan kohta lopullisesti kuopata. Luvassa on siis VHS vs. Betamax -tyylinen formaattisota, mikä tarkoittaa epävarmoja aikoja kuluttajille ja valtaisia menoeriä kehittäjille.
Lähde:
TechNewsWorld

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.