Hollantilainen tuomioistuin: P2P-käyttäjien tietoja ei luovuteta

Ilkka Ketola
13. heinäkuuta, 2005 14:27

Hollantilainen tuomari päätti tiistaina, ettei palveluntarjoajien tarvitse luovuttaa eteenpäin laittomasta tiedostonjaosta epäiltyjen asiakkaidensa tietoja. Päätös on karvas pettymys Hollannin antipiratismiorganisaatio Breinille, joka vaati tietojen luovutusta.
Brein, joka edustaa 52:ta eri media- ja viihdeteollisuuden alan yritystä, oli saanut käsiinsä IP-osoitteita, joiden takaa löytyi suuri joukko musiikkia, elokuvia, pelejä ja muuta materiaalia vertaisverkoissa jakavia henkilöitä. Brein vaati viittä suurta palveluntarjoajaa luovuttamaan näiden IP-osoitteiden omistajien tiedot.
Palveluntarjoajat kuitenkin kieltäytyivät vedoten siihen, että vain rikostuomioistuin voisi vaatia kyseisten tietojen luovuttamista. Brein vei asian käsittelyn siviilioikeuteen, jonka tuomarin valtuudet olisivat riittäneet tietojen luovuttamismääräyksen antamiseen. Tuomari kuitenkin katsoi, ettei tässä tapauksessa ole perusteltua vaatia tietojen luovutusta.
Itse asiassa juttu näyttäisi olevan kääntymässä Breiniä vastaan, sillä organisaatio oli turvautunut ulkopuolisen tutkijayrityksen palveluihin, ja tämä yritys oli tonkinut tiedostonjakajien jakokansioita. Tuomarin mukaan näin toimittaessa ollaan mahdollisesti urkittu myös yksityisiä tiedostoja. Koska Hollanin laki on hyvin tarkka ihmisten yksityisyyssuojasta, ei toimintaa katsota kovin suopeasti.
Palveluntarjoajia edustanut asianajaja Christiaan Alberdingk Thijm pitää päätöstä tärkeänä voittona Internetkäyttäjien yksityisyyssuojalle. "Yksityiset organisaatiot eivät voi tonkia toisten tietokoneita ja kerätä niiltä tietoja", hän totesi. Breinin puheenjohtaja Tim Kuik sen sijaan toivoo, että Thijmin juhlinta on ennenaikaista-- Kuik nimittäin aikoo anoa asian uudelleenkäsittelyä ylemmällä oikeusasteella.
Lähde:
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.