Levyteollisuudelle erävoitto AllofMP3.comista

Ilkka Ketola
12. heinäkuuta, 2005 12:13

Musiikkiteollisuutta pitkään ärsyttänyt venäläinen AllofMP3.com-sivusto on ehkä viimeinkin ajautumassa ongelmiin toimintansa vuoksi. Saksalainen tuomioistuin on nimittäin asettanut sivustolle kiellon, jolla sivustoa kielletään levittämästä tekijänoikeuden alaista materiaalia julkisesti Saksassa.
AllofMP3 on jo vuosien ajan myynyt sivustollaan MP3-muotoista musiikkia pilkkahintaan. Sivuston valikoimissa vilisee useita tunnettuja artisteja, mutta venäläissivusto pystyy tarjoamaan kappaleita muutaman sentin megahintaan, sillä mitään sopimuksia levy-yhtiöiden kanssa ei ole tehty.
Tähän asti sivusto on välttynyt ongelmilta levyteollisuuden etujärjestö IFPI:n ponnisteluista huolimatta. Viimeksi tämän vuoden maaliskuussa venäläisviranomaiset totesivat, ettei sivusto riko toiminnallaan mitään Venäjän lakeja -- eikä sen toimintaa siksi voida estää.
IFPI kuitenkin vannotutti maaliskuisen päätöksen jälkeen, ettei se jätä asiaa kesken. IFPI:n pitkähermoisuus näyttää nyt viimein tuottavan tulosta. Samalla, kun AllofMP3:a koskeva tuomio julkistettiin Münchenissä, ilmoitti levyteollisuuden edustajat aloittavansa toimet AllofMP3:a tukevia, siihen (mainoksin tai hyperlinkein) linkittäviä sekä samankaltaisia sivustoja vastaan.
Saksalaisen Heise online -sivuston mukaan uhkaus on jo pantu toteen. Heise uutisoi, että levy-yhtiöitä edustava müncheniläinen lakitoimisto Waldorf on torstaina ja perjantaina lähettänyt vajaat kymmenen varoituskirjettä edellämainitut kriteerit täyttäville yksityishenkilöiden sivustoille. Kirjeessä vaaditaan, että sivustot poistavat linkit tähän päivään (12. heinäkuuta) mennessä.
Kirjeitä on lähetelty myös mediataloille, mm. Heise online ilmoittaa itse saaneensa tällaisen kirjeen. Heise kuitenkin ilmoittaa uutisoinnissaan, että sen sivustolta löytyvät linkit on lisätty puhtaasti journalistisissa tarkoituksissa, eikä siis aio poistaa linkkejä sivustolle. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Heise saa postia Waldorfilta; aiemmin tänä vuonna Heise onlinen katsottiin edistävän (Saksassa) laittoman DVD-ripperin jakelua linkittämällä siihen ja siksi määrättiin maksamaan tuntuvat korvaukset levyteollisuudelle.
Lähteet:
p2pnet
Heise online

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.