Operan selaimiin BitTorrent-tuki

Ilkka Ketola
7. heinäkuuta, 2005 13:45

Tiedostojenjako on jälleen ehkä pykälää helpompaa, sillä Opera on lisännyt sen www-selainohjelmaan tuen BitTorrent-vertaisverkko-ohjelmalle. Opera on nyt ensimmäinen selain, josta löytyy sisäänrakennettu tuki BitTorrent-tiedostojenjaolle.
Tähän asti BitTorrentin käyttäjien on ollut pakko turvautua erilliseen ohjelmaan tiedostoja ladatessaan. Ohjelmia on kyllä tarjolla useita, esimerkiksi Azureus on yksi suosittu BitTorrent-ohjelma.
Siirrollaan Opera kosiskelee BitTorrentin jatkuvasti kasvavaa käyttäjäkuntaa. BitTorrent on saavuttanut suosiota etenkin hyvin suurikokoisten tiedostojen jaossa. Sen lisäksi, että tekniikka on nopeaa ja luotettavaa, kuormittaa torrent-tiedostojen jako huomattavasti vähemmän yksittäisen käyttäjän verkkoa kuin muuta P2P-tekniikat. Jaettavat tiedostot nimittäin pätkitään pieniksi kappaleiksi, joita ohjelma sitten lataa useista eri lähteistä.
BitTorrent on erittäin suosittu tekijänoikeussuojattua materiaalia jakavien keskuudessa. Ohjelmalla on kuitenkin hyvin paljon laillisiakin käyttötarkoituksia, joten sen kehittäjien ja tukijoiden ei tarvitse pelätä lakisyytteitä Groksterin tapaan. Ohjelman laillista käyttöä on esimerkiksi ohjelmistotalojen ja kehittäjien tapa jakaa suurikokoisia ohjelmia tekniikan avulla.
BitTorrentin kasvava suosio ajanee myös muut selainohjelmien kehittäjät Operan valitsemalle tielle. Tästä kielii myös se, että jotkut ohjelmistotalot ovat alkaneet apinoida BitTorrentia ja kehittää omia vertaisverkkosovelluksia sen pohjalta. Esimerkki tästä on Microsoftin Avalanche-nimeä kantava ohjelma, joka kuitenkaan tuskin koskaan tulee pärjäämään BitTorrentille suosiossa.
Voita ladata Operan uuden selaimen (v8.02) itsellesi dawnload.netistä täältä. Versio on ns. "technology preview", eli kyseessä on vielä betaakin edeltävä esiversio ohjelmasta.
Lähde:
betanews

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.