EU hyllyttämässä ohjelmistopatentit?

Jari Ketola
5. heinäkuuta, 2005 21:53

Euroopan parlamentin on määrä äänestää ohjelmistopatenttidirektiivin muutosehdotuksista huomenna, mutta ilmassa on ollut merkkejä myös sen suhteen, että koko laki saatettaisi hyllyttää. Parlamentin lakikomission puolesta puhunut Federico de Girolamo totesi että lakiehdotuksen hylkääminen on saamassa taakseen yhä enemmän kannatusta.
Samoilla linjoilla on myös saksalainen konservatiiviparlamentaarikko Klaus-Heiner Lehne, joka pitää lain hyllyttämistä varteenotettavana mahdollisuutena.
Ohjelmistopatentit mahdollistava lakialoite on ollut EU:n käsittelyssä jo viiden vuoden ajan. Lakia kannattavat useat suuret teknologiayritykset Nokiasta lähtien, joiden mukaan laki suojaa yritysten tekemiä investointeja ja tuotekehitystyötä. Lain vastustajat puolestaan pelkäävät, että epämääräiset patentit mahdollistaisivat sen, että suuret yhtiöt voisivat pakottaa pienemmät ohjelmistokehittäjät ja avoimen lähdekoodin projektit lopettamaan toimintansa patentteihin vedoten ja kalliilla oikeudenkäynneillä uhaten. Esimerkiksi lähes kaikki verkkokauppojen elementit on jo patentoitu.
Keskiviikkona äänestetään siis muutosehdotuksista, joita on jätetty jo 178 kappaletta. Mikäli yksikin ehdotuksista hyväksytään, menee lakialoite niin sanottuun sovitteluun parlamentin ja Euroopan unionin neuvoston välillä. Sovittelu voi kestää jopa kuukausia.
Lähde:
BusinessWeek

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.