Briteissä ensimmäinen tuomio Xboxin modaajalle

Ilkka Ketola
5. heinäkuuta, 2005 20:10

Iso-Britanniassa on tuomittu 22-vuotias mies Microsoftin Xbox-pelikonsolin modaamisesta ja sen myymisestä verkkosivullaan. Kyseessä on ensimäinen kerta, kun Brittein saarilla tuomitaan joku pelikonsolin modaamisesta.
Tuomittu mies myös asensi muutostöitä tehdessään Xboxeihin 200 gigatavun kovalevyjä, joihin hän laittoi mukaan 80 peliä. Tuomittu mies kauppasi 80:llä pelillä varustettuja kovalevyjä n. 560 euron hintaan.
Miehen saama tuomio tuntuu yllättävänkin vähäiseltä, hänet tuomittiin nimittäin ainoastaan suorittamaan 140 tuntia yhteiskuntapalvelua. Lisäksi hänen laitteistonsa, 3 tietokonetta, 2 printteriä, 3 Xboxia ja 28 kovalevyä takavarikoitiin ja hänet määrättiin maksamaan n. 1100 euroa kulukorvauksia.
Peliteollisuuden äänitorvena tapauksessa toimiva Michael Rawlinson on, kuinkas muutenkaan, tyytyväinen päätköseen. "Tämä tapaus toimii merkittävänä ennakkotapauksena, joka on myös rajapaalu piratismin vastaisessa taistelussa", Rawlinson sanoi.
Miehen jäljille pääsi Entertainment & Leisure Software Publishers Associationin (Elspa:n) listoilla työskennellyt tutkija. Elspa on Britannian peliteollisuuden edustajien tukema myyntijärjestö.
Pelikonsolien modaaminen siten, että mahdolliset kopiosuojaukset kielletään, on ollut Britanniassa laitonta vuoden 2003 lokakuusta alkaen. Tuolloin maassa alettiin soveltamaan EU:n tekijänoikeusdirektiiviä, joka kieltää kopiosuojausten kierron. Modpiireillä voi kuitenkin kopioitujen pelien pelaamisen lisäksi myös pelata ulkomailta maahantuotuja pelejä, jotka eivät muuten suostuisi toimimaan.
Lähde:
BBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.