Warez-ryhmiä ratsattiin 11 maassa

Ilkka Ketola
1. heinäkuuta, 2005 17:13

Eilen tietoon tullut FBI:n johtama ratsiaisku Internetin warez-ryhmiä vastaan on osoittautunut varsin laajaksi kansainväliseksi operaatioksi. Pelejä, elokuvia, musiikkia ja muuta piraattimateriaalia levittäneitä ryhmittymiä on ratsattujen listalla neljätoista, ja ratsioita suoritettiin yhteensä yhdessätoista eri maassa.
BBC:n mukaan iskuissa takavarikoitiin tekijänoikeussuojan alaista materiaalia yli 50 miljoonan dollarin arvosta. Servereitä takavarikoitiin kahdeksan ja useita pidätyksiä suoritettiin. Iskujen takana on kolme FBI:n peitetehtävää, joita johdettiin Chicagosta, San Franciscosta sekä North Carolinan osavaltiossa sijaitsevasta Charlottesta käsin.
Ratsattuja warez-ryhmiä pidetään vaikeina kohteina viranomaisille, sillä niiden toiminta on hyvin varjeltua ja suojattua. Niiden verkkoyhteisöihin pääsee vain kutsuttuna, yhteydet ovat salattuja, salasanasuojattuja ja mahdollisesti muilla keinoin suojattuja.
Ratsattujen warez-ryhmien lista:
RiSCISO
Myth
TDA
LND
Goodfellaz
Hoodlum
Vengeance
Centropy
Wasted Time
Paranoid
Corrupt
Gamerz
AdmitONE
Hellbound
Nimen Site Down saanut operaatio toteutettiin Yhdysvaltojen lisäksi kymmenessä muussa maassa. Joukossa ovat Kanada, Israel, Ranska, Belgia, Iso-Britannia, Tanska, Alankomaat, Saksa, Portugali sekä Australia. Pidätyksiä tehtiin seitsemän -- neljä USA:ssa ja kolme Alankomaisssa. USA:ssa pidetetyt ovat Chirayu Patel, David Fish, Nate Lovell ja William Veyna.
Pidätettyjä voi odottaa pitkät tuomiot, sillä hiljattain voimaan tulleen Yhdysvaltojen lain mukaan maksimirangaistus elokuvien tai musiikin jaosta ennen kaupallista julkaisua voi olla jopa 10 vuotta. Iskuja kommentoinut asianajaja Alberto Gonzales sanoi, että yli 120 piraattiryhmien johtojäsentä tunnistettiin iskujen aikana.
Gonzalesin mukaan näillä pidätyksillä ehkä vain raavitaan jäävuoren huippua, mutta yhteiskunnalle välitetty viesti on sitäkin tärkeämpi. Viesti on hänen mukaansa se, että tekijänoikeussuojan vaaliminen on viranomaisillekin todella tärkeä asia. "Olemme näyttäneet, että lainvalvojat voivat löytää ja löytyvät ne, jotka yrittävät Internetin avulla luoda piraattiverkkoja, jotka ovat lain kouran ulottumattomissa.", Gonzales totesi.
Lähde:
BBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.