Ilkka Ketola
30. kesäkuuta, 2005 18:42
Yksi maailman suurimmista levy-yhtiöistä, Sony BMG, on solminut sopimuksen musiikkinsa jakelusta P2P-verkkoyritys Mashboxxin kanssa. Jaettaessa musiikkia Mashboxxin tekniikalla joutuvat käyttäjät maksamaan lataamastaan musiikista.
Sopimuksen ajoitus on mielenkiintoinen. Se solmittiin vain kaksi päivää sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen Korkein oikeus tuomitsi, että P2P-verkon omistava yritys voidaan asettaa vastuuseen sen verkoissa tapahtuvista laittomista tiedonsiirroista. Toista tuomituista firmoista, Groksteria, yhdistää Mashboxxiin Wayne Rosso, joka aiemmin oli juuri Groksterin puheenjohtaja ja nyt Mashboxxin vetäjä.
Sony BMG:n kappaleen lataaminen tulee maksamaan 99 senttiä, aivan kuten iTunesissakin. Mashboxx eroaa kuitenkin kilpailijastaan siinä, että se sallii kuunnella kappaleita useaan kertaan ennen maksua. Tämä on varmasti monille tervetullut ominaisuus.
Kaikki maailman neljä suurinta levy-yhtiötä ovat nyt solmineet ainakin jonkinlaisen sopimuksen Mashboxxin kanssa. Sen sijaan P2P-verkkoja, jotka haluaisivat solmia sopimuksen Mashboxxin kanssa, on vielä harvassa. Tilanne voi kuitenkin muuttua nyt, kun oikeuden päätös asettaa myös verkkojen pitäjät taloudelliseen riskiin.
Mashboxxin vertaisverkkolaskutus perustuu Napsterin perustajan Shawn Fanningin kehittämään teknologiaan nimeltään Snocap. Snocap tunnistaa digitaalisen sormenjäljen avulla, onko ladattava kappale tekijänoikeussuojattu vai ei.
Lähde:
Reuters
p2pnet