HD-DVD-R valmis massatuotantoon

Ilkka Ketola
8. kesäkuuta, 2005 18:38

Seuraavan sukupolven DVD-levyn, HD-DVD:n, kehittäjät ilmoittivat keskiviikkona kehittäneensä tekniikan jo siihen pisteeseen, että levyjen massatuotanto on mahdollista. Uutiset viittaisivat myös siihen, että aiottu liittouma kilpailevan Blu-Ray-formaatin kanssa on lopullisesti kariutumassa.
Tänään julkaistun tiedotteen takaa löytyy neljä yhtiötä: Hitachi Maxell, Mitsubishi Kagaku Media co. (tai Verbatim), Hayashibara ja Toshiba. Lehdistötiedotteen mukaan Hitachi ja Toshiba ovat molemmat testanneet uutta valmistustapaa ja vahvistaneet sen omaavan hyvät valmiudet massatuotantoon.
Menetelmällä pystytään valmistamaan 15 gigatavun kertatallenteisia HD-DVD-R-levyjä standarilla DVD-R-tuotantolinjalla. Kalliita investointeja uusiin tehtaisiin ei siis tarvita, mikä onkin HD-DVD:n etu. Samoin yhteensopivuus nykyisten DVD-levyjen kanssa on formaatin valttina.
Tekniikkaa tukevia tallentimia Toshiba lupailee markkinoille ensi kevääksi. Samaan aikaan Hitachi Maxell ja Mitsubishi Kagaku tuovat myyntiin soittimiin tarvittavat levyt.
Otetun edistysaskeleen mahdollisti Hayashibaran kehittämä uusi orgaaninen väriaine, jolla levyaihiot päällystetään. Nyt kehitetty aine täyttää vaatimukset, joita aaltopituudeltaan lyhyempi sininen laser päällysteelle asettaa.
Se, että Toshiba ja Hitachi jatkavat oman formaattinsa eteenpäin viemistä viittaa siihen, että yhdistyminen kilpailevan Blu-Ray-formaatin kanssa on tällä hetkellä epätodennäköistä. HD-DVD:n tukijoille saavutettu askel on tärkeä, sillä Blu-Ray-leirissä oltiin samassa vaiheessa jo kolmisen kuukautta sitten.
HD-DVD:n kehittelijöillä on siltikin vielä kaulaa kurottavana kilpailijaansa. Lehdistötiedotteen mukaan kehitetty tekniikka on varmatoiminen yksikerroksisilla levyillä, joten Blu-Rayn 25 gigatavuun on vielä matkaa. Samoin Blu-Rayn tukijoiden kaarti on hyvin nimekäs, tukijoita ovat mm. Apple, Dell, HP, LG, Panasonic, Pioneer, Philips. Samsung, Sharp, Sony, TDK, Thomson. Twentieth Century Fox ja Walt Disney.
Lähteet:
TrustedReviews
HD DVD Promotion Group (PDF)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.