Pirate Bay googletti sivustonsa

Ilkka Ketola
2. kesäkuuta, 2005 20:53

Yksi maailman suosituimmista BitTorrentin tracker-sivustoista, ruotsalainen Pirate Bay shokeerasi eilen nettimaailmaa. Hetken nimittäin näytti, että myös räikeästä linjastaan tunnettu Pirate Bay oli joutunut monien muiden samankaltaisten sivustojen tavoin ratsian uhriksi.
Pian kuitenkin ilmeni, että kyseessä oli vain osoitus ruotsalaisten purevasta huumorista, kun sivustolle alkoi ilmestyä vähän väliä aina vain selkeämpiä vihjeitä siitä, että sivusto on vain hetkellisesti suljettu. Ensin teksti "the site is permanently closed" muuttui muotoon "...or are we?".
Tämän jälkeen sivustolle ilmestyi usvaisia kuvia, jotka vihjailivat enemmän ja enemmän mitä on tulossa. Kuten AfterDawnin keskustelupalstoiltakin selvisi, katkastiin huhulta pikaisesti siivet myös IRCissä, kun piraatit itse totesivat kyseessä olevan vain päivitys.
Tänään sivusto avautui uudelleen reippaasti uusituin ilmein. Rankasti siisti sivusto muistuttaa nyt ulkoasultaan erehdyttävästi Googlea -- ruudun keskellä on kenttä, johon voi syöttää hakusanan, Googlen logon paikalla ui piraattilaiva ja hakunapeissa on tekstit "Piraatti haku" ja tuttu "Kokeilen onneani". Torrenthaun lisäksi on mahdollista selata kaikkia tai uusia torrentteja tai tarkistaa suosituimmat torrentit.
Uusitun ilmeen lisäksi toinen näkyvä uudistus on kielituen lisääntyminen -- Pirate Bay ilmoittaa toimivansa nyt jopa kymmenellä kielellä. Sivuston mukaan käännöstyötä uusille kielille tehdään jatkuvasti. Suomalaisten piraattien iloksi suomi on yksi näistä kielistä, ja sivustolle mennessä näkymä on valmiiksi oikealla kielellä.
Kuten arvata saattaa, Pirate Bay hakee helpotetulla käytöllä, monipuolisella kielitarjonnalla ja provokatiivisella ulkoasullaan kansainvälistä huomiota. "Pirate Bay 2.0:n käyttäjäystävällisyys ja uudet toiminnot saavat suuren yleisön tutustumaan BitTorrent-protokollaan.", toteaa Pirate Bayn Fredrik Neij. "Toisin kuin suuret mediayhtiöt, me pidämme uusien teknologioiden levittämistä mahdollisimman suurelle väestölle tärkeänä tehtävänä."
Epäilemättä Pirate Bay pyrkii googlemaisella olemuksella kiinnittämään yleisön ja median huomiota siihen, ettei tracker-sivuston pitäminen lainopillisessa mielessä ole yhtään sen laittomampaa kuin Googlen tapaisen hakukoneen ylläpitäminen. Nähtäväksi jää, onko valittu toimintatapa menestyksekäs, kun Ruotsin uusi tiedostojen lataamisen kieltävä lainsäädäntö astuu voimaan heinäkuun alussa.
Uusiutumisen myötä sivuston hakutoimintojen pitäisi myös olla entistä nopeampia ja monipuolisempia. Lisäksi uusia ominaisuuksia kehitetään koko ajan. Lähitulevaisuudessa on luvassa mm. parannuksia RSS-feedien toimivuuteen sivustolle kirjautuneille.
Lähde:
The Pirate Bay

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.